AKSAM.COM.TR / MOR PAPATYA
Anadolu mutfağında nohuttan birbirinden lezzetli yemek yapılır. Ancak en tok tutucu ve faydalı olanları ise felafel köftesi ile humustur. Ana maddeleri nohut olan bu yemekler, vücut sağlığına inanılmaz faydalar sağlar. Yüksek oranda protein barındırdığından kemik ve kas sistemini güçlendirir. Anadolu mutfağında da faydalı olan her besin çeşitli tüketilir. Nohut bu iki yemekte de hamur kıvamında tercih edilir. Kaynatılmış nohuttan yapılır.
HUMUS TARİFİ;
100 gram kaynatılmış nohut
1 diş sarımsak
1 adet limon
1 çay bardağı tahin
1 su çay zeytin yağı
Bir çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
Üzeri için: zeytinyağı ve toz biber
YAPILIŞI;
Bir gün önce suda beklettiğiniz nohutları tencereye har ateşte koyun.
Haşlanan nohutları süzüp üzerindeki ince zarı alın.
Bir kaba koyduğunuz nohutları iyice ezin.
Üzerine tahini döküp bir iki dakika blendırdan geçirin.
Sonra zeytinyağını döküp tekrar blendırdan geçirin.
Akabinde diğer baharatları ve rendelenmiş sarımsağı ekleyip karıştırın.
Krem kıvamındaki humusu tabaka alın üzerine çok az zeytinyağı geçirip toz biber dökün.
FELAFEL (NOHUT KOFTESİ) TARİFİ;
100 gram nohut
1 diş sarımsak
50 gram sıfır yağlı kıyma
Bir dal yeşil soğan
İki tel maydanoz
1 yumurta
Çay kaşığının ucu kadar karabiber toz biber yenibahar tuz
Yarım su bardağı galeta unu
YAPILIŞI;
Bir gün önceden suda bekletilen nohutları haşlayın.
Haşlanan nohutları süzgeçten geçirin. Üzerindeki ince zarı alıp bir kaba koyun.
Ardından rondodan geçirdiğiniz yeşil soğan maydanozun üzerine kıyma yumurta ve baharatları ekleyip bir kez daha rondodan geçirin.
Bu karışıma haşlanmış nohutları da ekleyin. Ancak bu kez elinizde yoğurun.
Yumuşayan malzemeyi ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayın.
Yuvarladıklarınızı galeta ununa batırıp kızartın.
Hazırladığınız humusun yanına felafel köftelerini de ekleyip doya doya yiyin.
Afiyet şifa olsun...