Noel Baba hakkında şaşırtan 6 gerçek

Noel Baba ile ilgili bildiğiniz her şeyi unutun. Bir kısmı Türkiye'ye de uzanan efsaneler bildiklerimiz arasında. Peki ya onlar ne kadar doğru? Yanıtı haberimizde... İşte Noel Baba hakkında ‘inanmak istemeyeceğiniz' 6 gerçek.

Aksam.com.tr

Noel Baba hakkında sizi şaşırtabilecek 6 tuhaf gerçeği sıraladık. Bildiğiniz birçok şey muhtemelen doğru değil ya da yıllar içinde başka biçimlere evrilmiş. Gelin dünya Noel haftasında durgunlaşmışken siz de yılbaşı hazırlıklarına ara verip şu gerçeklere göz atın.

1) Noel Baba Her Zaman Kırmızı Giyinmedi

Bugün bildiğimiz Noel Baba - kırmızı takım elbise giymiş neşeli, tombul yaşlı adam - aslında çok yeni bir icat. Başlangıç olarak, Noel Baba her zaman kırmızı giymezdi.

Geçmiş çağların Noel Baba'sı hemen hemen her renkte giyinirdi. Yeşil, kahverengi, mavi ve genelde soluk giyinen Noel Baba'nın eski tasvirleri var.

Bazı ülkelerde, bu alternatif Noel Baba renklendirmeleri hala kırmızıdan daha yaygındır.

2) Coca-Cola, Reklamlar için Modern Noel Baba'yı Yarattı

Evet, Noel Baba, her yıl marka renklerini giyen, Kola için kusursuz hale getirildi. Ancak Coca-Cola Company, modern görünümünü büyük ölçüde yarattığı için bunun anlaşılabilir olduğunu düşünüyoruz.

Kola, Noel Baba'yı giydirmeden önce, o her zaman mutlu, şişman bir adam değildi.

Bazen korkunç, sıska bir yaratık veya bir tür keçi-insan melezi olarak bile tasvir edilirdi. Genel olarak, bu kola dağıtan bir görünüm değildi.

Fakat, 1931'de Coca-Cola, daha çekici bir Noel Baba görünümü yaratmak için illüstratör Haddon Sundblom'u işe aldı.

Sundblom, Noel Baba vizyonunu "Noelden Önceki Gece Twas" şiirine dayandırdı. Neşeli, kırmızı giyimli Noel Baba'nın yer aldığı kola reklamları o kadar yayıldı ki, tek başına halkın Noel Baba imajını Coke'un markasıyla eşleştirdiler.

3) Geyikler de Reklamlarda Başladı

Noel Baba, Amerikan reklam endüstrisinin ortaya çıkardığı tek Noel geleneği değildir. Buna lider ren geyiği Rudolph da dahil.

1939'da Montgomery Ward mağazası, metin yazarı Robert L. May'den reklamlarında kullanabilecekleri bir Noel hikayesi oluşturmasını istedi. May, Noel Baba'nın karanlık gecede kızağına rehberlik etmesine yardımcı olan parlak burunlu bir ren geyiği hakkında bir hikaye kaleme aldı.

O zamanlar kırmızı bir burun alkollü içeceklerle ilişkilendirildiğinden, mağaza zinciri Rudolph geyikleri hakkında başta heyecanlanmadı. Ancak sevimli ren geyiğinin bazı çizimlerini gördükten sonra yöneticiler yumuşadı ve Rudolph tarihe geçti.

4) Noel Baba Ren Geyiğini Hadım Etti

Noel Baba'nın geyiklerinden bahsetmişken...

Noel Baba'nın ren geyiği (ara sıra Vixen ve Cupid istisnaları dışında) genellikle erkek olarak tasvir edilir. Bununla ilgili bir sorun var.

Erkek ren geyiği sonbaharda boynuzlarını döker ve kışı başı açık geçirir. Dişi ren geyiği ise yıl boyunca boynuzlarını korur.

Ancak Noel Baba'nın ren geyiği, tüm tasvirlerde her zaman boynuzludur. Bu, ya dişi oldukları ya da Noel Baba'nın onları hadım ettiği anlamına gelir.

5)Noel Baba'ya Bacayı Nasıl Kullanacağını Bir Yazar Öğretti

Nasıl yaptığından emin değiliz ama Noel Baba her zaman bacadan girer. Ancak bu numarayı 1812'ye kadar bilmiyordu.

Ve ona bunu yapmayı öğreten adam Washington Irving'di. O daha çok "The Legend of Sleepy Hollow"un yazarı ve Headless Horseman'ın yaratıcısı olarak bilinir.

1812'de Irving, "Knickerbocker'ın New York Tarihi" başlıklı alaycı, hicivli bir hikaye yazdı ve yayınladı. Bu, Noel Baba'nın bacadan aşağı yuvarlanarak geldiği bilinen ilk olaydır.

"Noelden önceki geceydi", bacada yaşayan Noel Baba'yı halk tarafından daha kabul edilebilir hale getirdi. Ancak fikrin mucidi inkar edilemez bir şekilde Irving'di.

6) Noel Baba'nın (Zorunlu Olarak) Kuzey Kutbunda Yaşadığı da Şüpheli

Amerikan halk edebiyatı, Noel Baba'nın atölyesinin ve ikametgâhının Kuzey Kutbu'nda olduğunu belirtir. Ancak evinin yeri aslında dünya çapında hararetli bir tartışma konusu.

Noel Baba Evi'ni Alaska, Kuzey Kutbu'nda bulabilirsiniz. Böyle bir isme bakarak burası olduğunu düşünürdünüz ama burası resmi değil.

Aslında, Noel Baba Noel Köyündeki Resmi Noel Baba Evi, Finlandiya'daki Rovaniemi'de bulunmaktadır. Bununla birlikte, Finlandiya'dan gelen halk hikayeleri, Korvatunturi'de yaşadığını, hatta daha kuzeyde, Rusya sınırına yakın olduğunu iddia ediyor.

Bu arada, örneğin İsveçliler, Noel Baba'nın güney-orta İsveç'teki Gesunda Dağı'nda yaşadığını düşünüyor. Hollanda'da efsanevi tasvir, İspanya'dan bir buharlı tekneyle geliyor.

Bir de bugün Türkiye'de yaşayan Aziz Nikolas var. Peki, sizce hangisi?

Patronunun mesajı genç kadını çılgına çevirdi! Sosyal medyadan ifşa etti

Dünyanın en hızlı 10 uçağı

Yaptırdığı dövme yüzünden alay konusu oldu