Niyet etmeden, sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Niyet etmeden tutulan oruç kabul olur mu?

Oruç ayı Ramazan 11 Mart'ta başladı. Oruç ibadeti, insana iftar ve sahur ile, kılınan teravih namazlarıyla, diğer ibadetlerle hayatı disipline etme imkanı tanır. Ramazan ayı boyunca oruç tutan ancak niyet etmeyi unutan ya da niyet etmeyen kimseler bu sene de ''Niyet etmeden, sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Niyet etmeden tutulan oruç kabul olur mu?'' sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar...

Niyet etmeden, sahura kalkmadan oruç tutulur mu? merak ediliyor. Oruç ayı olan ramazan ayı kulun Rabbine iltica ederek, günahlarının bağışlanması için hayat yoluna yerleştirilmiş fırsat ve hazinelerle doludur. Peki, niyet etmeden, sahura kalkmadan oruç tutulur mu? Niyet etmeden tutulan oruç kabul olur mu?

NİYET ETMEDEN ORUÇ TUTULUR MU?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Bu nedenle oruç tutmak isteyen Müminlerin niyet etmeleri gerekiyor. Din İşleri Yüksek Kurulu'n açıklamalarına göre; Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

SAHURA KALKMADAN ORUÇ TUTULUR MU?

Sahura kalkmak bir zorunluluk olmadığı için kişi sahura kalkmadan oruç tutabilir veya niyet etmeyi unutsa da oruca niyetlenmiş, oruç tutmuş sayılır.

NİYET ETMEDEN TUTULAN ORUÇ KABUL OLUR MU?

Niyetsiz oruç sahih (aslına uygun, doğru, gerçek) değildir.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir.

Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî', 2/85). Bu oruçlar için "yarınki orucu tutmaya" şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve "yarınki Ramazan orucuna" şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir.

Ramazan'ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır.

Bu tür oruçlara niyet edilirken, "falanca kaza, keffaret veya adak orucuna" şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şâfiî mezhebine göre ise nâfile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).

İftar Duaları 2024: Peygamber Efendimiz'in iftar duası nedir? Peygamber Efendimiz orucunu nasıl açardı?