Nikola Tesla'nın kablosuz elektik projesi gerçek oluyor! Geleceğe yön verecek teknoloji hayata geçti

Nikola Tesla'nın 1900'lü yılların başında kurduğu Wardenclyffe Kulesi projesinden ilham alınarak yürütülen çalışmada kablosuz enerji aktarımı gerçekleştirildi. Bilim insanları, yeni bir araştırma sonucunda 30 metre uzaklıktan kızılötesi ışınlarla enerji aktarımı yapmayı başardı. Kızılötesi lazer kullanılarak yapılan kablosuz enerji iletiminin gelecekte birçok alanda kullanılacağı düşünülüyor.

Aksam.com.tr

Muhammed Fatih Karabulut

Bilim insanları yeni bir araştırma çalışması sonucunda kablosuz olarak havadan enerji aktarımını başardı. Nikola Tesla'nın 1907 ila 1917 yılları arasında tasarladığı Wardenclyffe Kulesi projesinden ilham alınarak çıkılan yolda bilim insanları, kurdukları bir düzenekle telefonu 30 metre uzaktan şarj etti. Uzaktan, kablosuz elektrik aktarımının gelecekte büyük projelerde kullanılacağı tahmin ediliyor.

TESLA'NIN PROJESİ GERÇEK OLDU

Nikola Tesla 1900'lü yılların başında Wardenclyffe Kulesi projesi ile Atlantic üzerinden İngiltere'ye mesajlar, faks görüntüleri ve sinyalleri iletmeyi amaçlıyordu. Kendisine yeterli finansmanı bulamayan Nikola Tesla projeden 1906'da vazgeçti ve hayalini asla gerçekleştiremedi. Kule 1917'de hurda olarak yıkıldı ve mülk 1922'de rehine alındı.

Bilim insanları da Tesla'nın projesinden ilham alarak çıkılan yolda 30 metre uzaklıktan enerji aktarımı yapmayı başardı. Kızılötesi lazer ışınlarının kullanıldığı çalışmada 30 metre uzaktan 400 mW güç iletmeyi başaran bilim insanları bir akıllı telefonu şarj etti.

GELECEKTE SIKLIKLA KULLANILACAK

Kablosuz elektrik ve enerji iletimi teknolojisi gelecekte birçok farklı projede kullanılabilecek. Şu anda kısıtlı bir menzil ve enerji aktarı sunan çalışma yakın bir zamanda evlerde kullanılan birçok dijital aletin kabloya gerek kalmadan kullanımına olanak sağlayacak.

Deney düzeneğinde, alıcıdan 30 metre uzağa, ışık sinyalini elektrik enerjisine dönüştürmek için bir fotovoltaik hücre ile donatılmış, erbium adı verilen bir metal ile özel olarak işlenmiş bir amplifikatör vericisi kuruldu. Alıcının boyutu ise yalnızca 10 milimetreye 10 milimetre (0,4 inç x 0,4 inç) boyutlarındaydı.

CANLILARA ZARAR VERİYOR MU?

Araştırma raporunda yer alan bilgilere göre bu kızılötesi dalgalar insanların cildine ya da gözlerine zarar vermeyecek boyutlarda. Bilim insanları, kablosuz enerji aktarımı teknolojisi üzerinde hala çalışmalarını sürdürüyor. Bu teknolojinin geliştirilmesi ile ev ve iş yerlerinde kullanılan gereksiz kablo ve şarj ekipmanlarından kurtulmak mümkün olacak.