İnsanlık Ay'da kolonileşmek için ilk adımı atıyor! NASA resmen tarih verdi!

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA, insanlığın Ay'da yaşayıp orada çalışabileceği tarihi duyurdu. Geçtiğimiz hafta Artemis 1 programı kapsamında yeniden uzaya roket fırlatan NASA 2030 yılından önce Ay üzerinde yaşayıp çalışabileceği bir üs kurmaya hazırlanıyor.

Independent Türkçe

NASA, insanlığın Ay yüzeyinde konaklama, çalışma ve yerleşmesi için gerekli olan tarihi açıkladı. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi Ay Uzay Aracı Programı'nın başkanı Howard Hu insanlığın 2030 yılından önce Ay'da yaşayabileceğini ve aktif olarak çalışabileceğini söyledi.

AY MACERASI YENİDEN BAŞLADI

16 Kasım'da fırlatılan Artemis roketi ile yeniden Ay görevini başlatan NASA 2030 yılından önce uzaya yerleşmeyi planlıyor. Artemis görevinin ilk adımı, Orion uzay aracını taşıyan roketin 16 Kasım'da fırlatılmasıyla atılmıştı.

Indepentent Türkçe'de yer alan habere göre; Orion'ın başındaki Howard Hu, BBC'ye yaptığı açıklamada, Uzay Fırlatma Sistemi (Space Launch System / SLS) adlı roketin fırlatılışını izlemenin "inanılmaz bir duygu" ve "rüya gibi" olduğunu söyledi.

2030 YILINDAN ÖNCE AY'DA YAŞANABİLECEK

İlk adımın başarılı olması halinde Ay'a astronotları göndereceklerini belirten Hu, insanların 2030'a kadar Ay'da yaşamasını planladıklarını ifade etti:

İnsanları yüzeye göndereceğiz. Yeryüzünde yaşayacak ve bilimsel çalışmalar yapacaklar.

Orion uzay kapsülü General Moonikin Campos adlı bir cansız mankenin "komutasında". Moonikin Campos'a, Helga ve Zohar adlı iki manken daha eşlik ediyor.

Gerçeğe uygun tasarlanan bu cansız modeller sayesinde NASA, gelecekte astronotların Ay'a gidiş ve dönüş yolculuğunda maruz kalacağı radyasyon miktarını ölçebilecek. Toplam 24 kamerayla yola çıkan Orion'ın 11 Aralık'ta Pasifik Okyanusu'na inmesi bekleniyor.

AY'DAN 134 BİN KİLOMETRE UZAKTA

Orion kapsülü, Artemis 1 görevindeki muhtemel zorlukları kaydedecek olan üç manken taşıyor. Uzay aracı şu anda Ay'dan yaklaşık 134 bin km uzaklıkta bulunuyor.