Bozulan vacip ve nafile oruçların kazası gerekir mi? Nafile oruç bozulur mu?

Nafile oruç tutmak isteyenler, nafile orucun fazileti ile ilgili aramalarını hızlandırdı. Nafile oruçlar, oruç tutmanın mubah olduğu zamanlar da tutulabilmektedir. Nafile oruç, kişiye farz veya vacip olmadığı hâlde, isteğe bağlı olarak Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Peki, Nafile oruç bozulur mu? Bozulan vacip ve nafile oruçların kazası gerekir mi?

Üç ayların gelmesi ile birlikte nafile oruç ile ilgili aramalar da hız kazandı. Oruç, Allah'a daha yakın olmak için Allah rızası adına yapılan bir ibadettir. Oruç ibadeti; farz, vacip ve nafile olmak üzere 3'e ayrılıyor. Nafile orucu sünnet olarak ibadet yerine geçer. Peki, Nafile oruç bozulur mu? Bozulan vacip ve nafile oruçların kazası gerekir mi?

NAFİLE ORUÇ BOZULUR MU?

Nafile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nafile ibadetlerde olduğu gibi, bozulan nafile orucun da kaza edilmesi Hanefîlere göre vaciptir.

Nafile orucunu dileyen herkes tutabilir. Nafile orucu Hz. Peygamber (s.a.v) döneminde 3 aylarda tutulurdu. Her bir ay için tutulan nafile orucunun kuralları da farklı olmaktaydı.

İstenmeyen durumlardan dolayı nafile orucunu tutarken orucunuz bozulabilir. Eğer nafile orucunuzu bozma durumunda kaldıysanız; orucun yerine kaza orucu tutabilirsiniz.

BOZULAN VACİP VE NAFİLE ORUÇLARIN KAZASI GEREKİR Mİ?

Diyanet'te yer alan bilgilere göre; Adak sebebiyle vacip olan oruç bozulursa kaza edilmesi gerekir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/128-129). Nâfile oruç ise kişiye farz veya vacip olmadığı hâlde, isteğe bağlı olarak Ramazan ayının dışında tutulan oruçtur. Nâfile de olsa, başlanan bir ibadetin tamamlanması gerekir. Bu nedenle diğer nâfile ibadetlerde olduğu gibi bozulan nâfile orucun da kaza edilmesi Hanefîler'e göre vaciptir (Merğinânî, el-Hidâye, 1/125).

NAFİLE ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?

Yılın en bereketli ayları olarak bilinen 3 aylar; nafile orucunun tutulduğu aylardır. Özellikle Recep ayının ilk 3 günü, Muharrem ayının ilk 10 günü, her ayın 13-14-15. gününde tutulan oruçlar nafile orucu olarak kabul edilir.

Oruç tutacak kişinin sağlığı yerindeyse; hayırlı 3 aylarda dilediği kadar oruç tutabilir. Ancak unutulmamalıdır ki; 3 ayların tamamında oruç tutma hakkında dini bir kaynak bulunmuyor. Bu nedenle hadislerde belirtildiği gibi belirli süreyle oruç tutmanız buyruluyor.