Muharrem ayında neler yapılır? Muharrem ayında hangi dualar okunur, hangi ibadetler yapılır?

Muharrem ayı geldi çattı. Bu sene de Muharrem ayına kavuşmanın huzurunu yaşayan Müslüman alemi bu ayı ibadetlerle dolu geçirmek için aramalarını hızlandırdı. Peki, Muharrem ayında neler yapılır? Muharrem ayında hangi dualar okunur, hangi ibadetler yapılır?

Muharrem ayı bu sene 7 Temmuz 2024 tarihinde başlıyor. Muharrem Hicri takvime göre yılın birinci ayıdır. Muharrem Arapça bir kelime olup, kelime kökü itibarıyla "haram"dan türemiştir. Sözcük karşılığı, haram olan, yasaklanan anlamındadır. Mübarek günlerde namaz kılınmalıdır. İlk önce kaza namazları kılınabilir. Ayrıca Kur'an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olunmalı, dünya işlerinden uzak durulmalıdır. İşte Muharrem ayında okunacak dualar ve yapılacak ibadetler...

MUHARREM AYINDA YAPILACAK İBADETLER VE OKUNACAK DUALAR

Muharrem ayına özel olarak yerine getirilen bir ibadet yoktur. Sahih kaynaklarda Muharrem ayına özel bir nafile namazın olduğuna dair herhangi bir rivayet mevcut değildir. Mübarek gün ve gecelerde kaza namazları olanların öncelikle kaza namazlarını kılmaları uygun olur. Ayrıca Kur'an okumak ve anlamak, dinî eserlerden istifade etmek, zikir ve salavatla meşgul olmak da unutulmamalıdır.

Muharrem orucu ne zaman, kaç gün tutulur? 2024 Muharrem ayı 9, 10, 11. günleri ne zaman?

1- Muharrem ayının birinci günü aşağıdaki dua 3 defa okunacaktır:

MUHARREM AYINDA YAPILACAK İBADETLER VE OKUNACAK DUALAR

Türkçe Anlamı:

Hz. Muhammed (s.a.v.) Efendimiz'e, âline ve ashâbına salât ve selâm olsun. Ey evveli ve sonu olmayan Allâh'ım! Senden bu yeni yılda büyük ihsânın hürmetine, Senin her şeyi kaplayan, güvenilen varlığın hürmetine, bizi şeytandan, onun dostlarından ve ordularından korumanı istiyoruz. Kötülüğü emreden şu nefsimize karşı bize yardım et. Ey celâl ve ikram sâhibi Rabbim! Sana yaklaştıracak meşgûliyetlerde bize yardım et. Ümmî Nebî Hazret-i Muhammed (s.a.v.)'e, O'nun pak âline ve ashâbına salât ve selâm olsun. Hamd âlemlerin Rabbi olan Allâh'a mahsûstur.

2- 365 defa Âyetü'l-kürsi okunacak.

3- 1000 defa İhlas-ı şerîf okunacak.

4- 1 def'a Zümer sûresi okunacak.

5- Bütün bunların sonunda 1 defa: ""Allâhümme yâ muhavvile'l-havli ve'l-ahvâli havvil hâlenâ ilâ ahseni'l-hâl" denilecek.

Türkçe Anlamı:

Ey halleri ve yılları değiştiren Allâh'ım! Bizim durumumuzu en iyiye tebdîl et.

- Kur'an-ı Kerim'de "Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur." buyrulmuştur. Bu yüzden Muharrem ayında oruç tutmak çok faziletlidir.

- Muharrem ayının birinci gününde akşam ve yatsı arasında yani zilhicce'nin son gününü, Muharrem'in birinci gününe bağlayan gecesi 2 rekat namaz kılınır.

- Muharrem ayının ilk gecesinde ise tesbih namazı kılınır ve bu namazda "Ya Rabbi, bu yeni senede beni mağfireti ilahine, rızai ilahine ve hidayeti ilahine mazhar eyle. Yeni açılan amel defterimi rızai ilahine muvafık amel ile doldurmayı bana nasip eyle. Beni gadabı ilahine duçar olacak amellerden muhafaza buyur." diyerek dua edilir.

Muharrem ayı ne zaman başlıyor 2024? Muharrem ayı fazileti ve önemi nedir?

Hicri takvime göre bu sene kaçıncı yıldayız (2024)? Hicri nedir, hicri takvim özellikleri nelerdir?