Muharrem ayı ne zaman başlıyor 2024? Muharrem ayı fazileti ve önemi nedir?

Hicri Yılbaşı veya 1 Muharrem (kameri) hicrî takvime göre Zilhicce ayının son gecesini Muharrem ayının birinci günü oluyor. Muharrem ayı, İslam dünyasında hem tarihi olayların anılması hem de ibadetlerin yoğunlaştığı bir zaman dilimidir. Muharrem ayı faziletlerinden nasiplenmek isteyen Müslüman alemi ''Muharrem ayı ne zaman başlıyor? Muharrem ayı fazileti ve önemi nedir?'' sorularının yanıtını araştırıyor. İşte detaylar...

Muharrem ayı fazileti ve önemi yoğun bir şekilde araştırılıyor. "Muharrem" hürmet edilen anlamına geliyor. Bu ay, Hz. Peygamber (s.a.s.) tarafından Allah'ın ayı diye nitelendirilmiştir. İlahî feyz ve bereketin bol olduğu bu ay için Resûlullah (s.a.s.) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: "Ramazan'dan sonra en faziletli oruç, Allah'ın ayı olan Muharrem'de tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır." Peki, Muharrem ayı ne zaman başlıyor? İşte Muharrem ayı fazileti ve önemi...

MUHARREM AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR 2024?

Dini Günler Takvimi'ne göre 1 Muharrem 1446 yılı; 7 Temmuz 2024 tarihine denk geliyor. Bu pazar Hicri yılbaşı oluyor.

MUHARREM AYI FAZİLETİ VE ÖNEMİ

Oruç ibadeti ve aşure ikramlarıyla kıymetlenen, haram aylardan biri ve hicri yıl başlangıcı olması hasebiyle Muharrem ayı İslamiyet'te oldukça önemlidir. Peygamber Efendimiz (S.A.V) hadis-i şerifinde "Şüphesiz ki, zaman döndü, dolaştı Allah'ın gökleri ve yerleri yarattığı gündeki şekline geldi. Sene on iki aydır, bunlardan dördü haramdır ki üçü peş peşedir, bunlar da Zilkade, Zilhicce, Recep ve Muharremdir." buyurmuştur. Hz. Ömer'in halifeliği devrinde 638 yılında Resul-i Ekrem'in Mekke'den Medine'ye hicretinin resmi takvim başlangıcı olarak kabul edilmesiyle muharrem hicri yılın ilk ayı olarak belirlenmiştir.

Hicri takvime göre bu sene kaçıncı yıldayız (2024)? Hicri nedir, hicri takvim özellikleri nelerdir?

Muharrem ayı İslam takviminde önemli bir aydır ve birçok fazileti bulunmaktadır.

Aşure Günü: Muharrem ayının 10. günü olan Aşure günü, İslam'da önemli bir gün olarak kabul edilir. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (sav), bu günü oruç tutarak geçirmeyi tavsiye etmiştir. Aşure günü, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulmasıyla, Hz. Musa'nın denizlerin yarılmasıyla, Hz. İbrahim'in ateşten kurtulmasıyla ve Hz. İsa'nın göğe yükseltilmesiyle ilgili olayların da yaşandığı bir gündür.

Allah'ın İzin Verdiği İlk Ay: Muharrem ayı, Allah'ın izin verdiği ilk ay olarak kabul edilir. Bu sebeple Müslümanlar için bereketli bir aydır.

Oruç Tutmanın Fazileti: Muharrem ayında özellikle Aşure gününde oruç tutmanın fazileti büyüktür.

Dua ve İbadetin Bereketi: Muharrem ayı, diğer İslam ayları gibi ibadetlerin kabul edilme ihtimalinin yüksek olduğu bir ay olarak görülür. Bu sebeple Müslümanlar bu ayda dua, zikir ve ibadetlerine daha çok özen gösterirler.

Saygı ve Rahmet Ayı: Muharrem ayı, aynı zamanda İslam'da saygı, rahmet ve birlik ayı olarak kabul edilir. Müslümanlar bu ayda birbirleriyle daha fazla dayanışma içinde olurlar.