AZİME KAHYA
Miraç Kandili önemi ve fazileti, 26 Ocak'ta idrak edilecek mübarek gecede ibadet edecek olan Müslümanlar tarafından sorgulanıyor. Peygamber efendimiz Hazreti Muhammed, 27 Recep 621 hicri tarihinde gece Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam'ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya ve ilahi huzura yükseldi. Peki İsra ve Miraç gecesinde ne oldu? İşte Miraç Kandili önemi ve fazileti...
Tüm İslam alemi için mübarek gece, Efendimiz'in (s.a.v) "100 geceden daha hayırlıdır" hadis-i şerifinde bulunduğu Miraç gecesidir.
İslam inancında önemli bir yeri olan Miraç gecesi, Hazreti Muhammed'in (s.a.v) Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan da Allah'ın huzuruna yükseldiği mukaddes bir geceyi simgeler. Bu gece, Müslümanlara beş vakit namazın armağan edildiği ve insanlığa rehberlik eden değerlerin vahyedildiği bir dönüm noktasıdır.
Miraç Kandili, Hazreti Muhammed'in (s.a.v) Allah'ın huzuruna yükseldiği eşsiz bir gece olarak, İslam alemi için derin bir manevi anlam taşır. Bu kutlu gecede beş vakit namaz farz kılınmış, insanlığa ahlak ve fazilet rehberi olan ilkeler bildirilmiştir.
MİRAÇ NE DEMEK?
Peygamber'in Mescid-i Harâm'dan Mescid-i Aksâ'ya, oradan da göğe yaptığı yolculuğu ifade eden terim. Sözlükte "yukarı çıkmak, yükselmek" anlamındaki urûc kökünden türemiş bir ism-i âlet olan mi'râc kelimesi "yukarı çıkma vasıtası, merdiven" demektir.
ISRA VE MİRAÇ OLAYI NEDİR KISACA ÖZETİ?
Sözlük anlamları bu olan İsra ve Miraç hadisesi, Peygamberimizin üstün makamlara yükselişi ve Allah'ın Yüce katına çıkarılışı olayıdır. Hz. Peygamberin gecenin bir bölümünde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya götürülmesine "İsrâ", buradan da yüce makamlara yükselmesine, Allah'ın katına çıkarılmasına ise "Miraç" denir.
MİRAÇ KANDİLİNDE NE OLMUŞTUR?
Rivayete göre Hz Muhammed gece vakti Kâbe'den alınıp Burak adı verilen katır üstünde Mescid-i Aksa'ya götürülmüş, Burak'ı Beytül Makdis'in (Süleyman Mabedi) kalıntılarının güneybatı duvarına bağlamıştır. Hz Muhammed sırasıyla eski Aksa denen bugünkü el-Aksa Camiinin altındaki yerden Mescid-i Aksa alanına girmiş, oradan Kubbet-üs-sahra'nın bulunduğu alana geçmiş ve orada İsa, Musa, Zekeriya peygamberlerle buluşmuştur. Günümüzde Nebi Minberi'nin bulunduğu alanda bütün peygamberlere namaz kıldırmış, oradan da Miraç Minberi'nin bulunduğu alandan göğe yükselmiştir.
Hadislere göre Hz Muhammed bu yükselmede gök katlarını Cebrail ile birlikte aşarken sırayla Âdem, Yusuf, Yahya ve İsa, İdris, Harun, Musa ve İbrahim peygamberleri görmüş, yedinci kat gökten sonra Sidret'ül münteha'ya çıkmıştır. Cebrail'in Sidretü'l-Münteha'dan ileriye geçememesi üzerine yolculuğunu tek olarak sürdürmüş, zaman, mekân ve cihetin olmadığı ifade edilen katta Allah ile aracısız görüşmüştür.
Hz Muhammed Mekke'ye döndüğünde yaşadıklarının gerçek olup olmadığından kuşku duyanların soru yağmuruna tutulmuştur. Ama sorulara doğru cevap vermiştir. İslam'ın ilk zamanlarında dinin oruç, zekât, şehitlik ve hac gibi belli kuralları, prensipleri tam olarak belirlenmemişti. Gece namazları rağbet görmekle birlikte, ibadet kuralları da açık ve seçik olarak belirlenmemişti. Rivayete göre İsra ve Miraç bu konudaki belirlenmeleri sağlamış olaylardır. Buna göre miraçta; Hz Muhammed, Miraç sırasında namaz vakitlerinin beş vakit olarak düzenlenmesi gerektiğini öğrenmiş ve Miraçtan sonra bu buyruğu Müslümanlara bildirmiştir. Hadis kaynaklarına göre Miraç'ta önce 50 vakit olarak bildirilen namaz, Musa peygamberin bunun insanlara ağır geleceği şeklinde ikazları üzerine Muhammed'in birkaç kere geri dönüp Allah'tan namazı hafifletme dileği üzerine beş vakte indirilmiştir.
MİRAÇ KANDİLİNİN ÖNEMİ VE FAZİLETİ
Allah, Hazreti Muhammed'e ahlak ve fazilet düsturlarını bildirdi
İslam kaynaklarına göre, Mekke'den Medine'ye hicretten bir sene önce yaşanan "İsra ve Miraç" olayı Allah'ın, Hazreti Muhammed'in Mekke'de gördüğü eziyetlere karşı bir tesellisi olarak kabul ediliyor.
Miraç gecesinde beş vakit namaz farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların bağışlanacağı müjdesi verildi ve "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti vahyolundu.
Yüce Allah, bu mübarek gecede Hazreti Muhammed'e İsra Suresi'nde de yer alan insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan ahlak ve fazilet düsturlarını bildirmiştir.