Miraç kandili ne zaman 2024? Diyanet kandil tarihleri

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 yılı dini günler takvimiyle birlikte, Miraç Kandili tarihi belli oldu. İslam alemi için çok önemli bir yere sahip olan Miraç Kandilinde eller semaya açılıp dualar edilecek. Hz. Muhammed'in miraca yükseldiği geceyi temsil eden Miraç Kandili, İslam dininin hakim olduğu toplumlarda her yıl Recep ayının 27. gecesi kutlanıyor. Peki Miraç gecesi neler yapılmalı? Miraç Kandili ne zaman? İşte 2024 Kandil günleri ve tarihleri

Üç ayların ikinci kandili olan Miraç Kandili, bu hafta idrak edilecek. Müslümanlar için çok önemli olan mübarek üç aylarda yer alan Miraç Kandilinde 5 vakit namaz farz kılınmıştır. Bu kapsamda o gün yapılacak ibadetler, sevapları açısından önemli yer teşkil etmektedir. Peki Miraç kandili ne zaman 2024? Miraç gecesi neler yapılmalı? İşte Diyanet dini günler takvimine göre 2024 Miraç Kandili tarihi

MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN 2024?

Üç ayların başlangıcından sonra ilk kandil, Receb ayının ilk manevi günü olan Regaib Kandili ile 11 Ocak 2024 Perşembe gecesi gerçekleşti.

Miraç Kandili 6 Şubat 2024 Salı günü, Berat Kandili ise 24 Şubat 2024 Pazartesi günü idrak edilecek.

Recep ayı içerisinde ikinci kandil gecesi olarak bilinen Miraç Kandili, 6 Şubat Salı gecesi idrak edilecek. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in miraca yükseldiği geceyi temsil eden Miraç Kandili, İslam dininin hakim olduğu toplumlarda her yıl Recep ayının 27. gecesi kutlanır. Yani Salı gününü Çarşambaya bağlayan gece Miraç Kandilidir.

MİRAÇ GECESİ NELER YAPILMALI?

Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla birlikte hiç bir kulun ulaşamayacağı manevi alemlere varmıştır. İşte bu gece her yıl Miraç Kandili olarak idrak edilir. Bu gecede şu ibadetleri yapılması tavsiye edimiştir:

1. Oruç Tutmak

Recep ayının 27. gecesine denk gelen Mîraç Kandili'nin gündüzünde Allah dostları oruç tutulmasını tavsiye etmişlerdir.

2. Kaza ve Nafile Namazı Kılmak

3. Kur'ân-ı Kerîm Okumak

Mîraç gecesinde Peygamber -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e hediye edilenlerden biri de Bakara Sûresi'nin son iki ayetidir. (bk. Müslim, Îman, 279) Allah dostları bu gece çokça Kur'ân-ı Kerîm okunmasını tavsiye buyurmuşlardır.

4. Tevbe İstiğfar Etmek

Allah Teâla şirke düşmeyenlerin büyük günahlarını affedeceğini bu gecede müjdelemiştir. (bk. Müslim, Îman, 279)

5. Dua Etmek

Bu mübârek geceler, Rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır. Miraç Kandilinde yapılacak en önemli ibadetlerden biri de dua etmektir.

6. Salavat Getirmek

Rasûlullah -sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz'e salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

7. Sadaka Vermek

Allah yolunda infakta bulunup sadaka vermenin kişiyi pek çok tehlike ve belâlardan muhâfaza edeceği, buna ilâveten sadaka sahibini muhabbetullâh'a nâil eyleyeceği unutulmamalıdır. Bu müstesnâ geceler de sadaka vermeye en güzel vesilelerdir.

MİRAÇ KANDİLİ'NİN ÖNEMİ

Miraç kelime manası olarak "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" anlamına gelmektedir. Miraç Kandili Peygamberimiz Hazreti Muhammed'in göğe yükseldiği gecedir.

Miraç, rahmet ve hikmet dolu bu gecede, Peygamberimizin Mescid-i Aksa'dan göklere yükselip Yüce Allah'tan vahiy almasıdır.

Miracın bir diğer hediyesi ise "Âmenerrasulü" diye başlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gün yatsı namazından sonra bu ayetler okunur, iman dile getirilir.

Miraç, Cenab-ı Hak'tan gelen davete icabet ederek kulluğun gereklerini yerine getirerek, her adımda O'na yaklaşmaktır. Miraç, maddeden uzaklaşarak manaya ulaşmak; fani olandan vazgeçip baki olana yönelmektir.

Miraç kandili namazı kaç rekat, nasıl kılınır? Miraç kandili namazı saat kaçta kılınır?

Miraç kandilinde kaç gün oruç tutulur? Miraç kandili için oruç ne zaman tutulur?