YELİZ COŞKUN
İstanbul, Dubai ve Estonya'dan sonra Michelin Rehberleri'nin mercek altına aldığı 38. destinasyon oldu. Megakentteki restoranların seçimi, profesyonel gıda dedektifleri tarafından yaklaşık 100 yıldır uygulanan Michelin Rehberi yöntemine göre yapıldı. Tamamen bağımsız olarak çalışan, sayıları ve kimlikleri gizli tutlan dedektifler, şehrin en iyi restoranlarını belirleyip, yemekleri 5 kritere göre değerlendirdi. Bu kriterler; ürünlerin kalitesi, pişirme tekniklerine hakimiyet, lezzetlerin uyumu, mutfağın karakteri ile müfettişlerin ziyaretleri arasındaki tutarlılık (her restoran yılda birkaç kez denetleniyor) olarak sıralanıyor. Bu kapsamda hem şeflerin hem gastronomi camiasının dört gözle beklediği
Michelin Rehberi'ne giren restoranlar, 11 Ekim Salı akşamı Zorlu PSM'de yapılacak törenle açıklanacak.
DOLMA TARİFLERİ BÜYÜLEDİ
Uluslararası gıda dedektiflerinin her biri en az 10 yıllık deneyime sahip. Eski konuk ağırlama hizmetleri profesyonelleri olan dedektifler ayrıca Michelin Rehberi'nin tarafsız, evrensel olarak uygulanabilir, gıda merkezli kriterlere dayalı metodolojisi konusunda da 2 yıl eğitim aldı. Birkaç yıldır İstanbul mutfağıyla ilgilendikleri öğrenilen ekip, sahada en çok dolma, meze, salata, balık ve tatlı tariflerinden etkilendi. Genç, açık fikirli ve yaratıcı yetenekleri olan şeflere de hayran kaldı. Tarzı veya konsepti ne olursa olsun, yemek kaliteleri standartlara uygun olan her restoranı değerlendirmeye alan dedektifler, mekanları yalnızca sundukları mutfağın kalitesine göre değerlendiriyor. Ayrıca aile kutlaması, arkadaşlarla ekonomik bir akşam yemeği, iş yemeği ya da romantik bir randevu için restoran seçimlerinde her zaman, her bütçeye ve her yemeğe uygun tavsiyelerde bulunuyor.
YEMEK ÜCRETİNİ ÖDEDİLER
İstanbul'u karış karış gezen dedektiflerden biri öğle, diğeri akşam yemeği olmak üzere günde iki restoranı ziyaret etti. Değerlendirmelerden sonra hazırladıkları raporlar üzerinden fikir alışverişi yapan dedektifler, mekan belirlerken internet sitelerinden, güncel haberlerden, gurme veya şef sohbetlerinden yararlandı. Sıradan bir müşteriden farkı olmayan ve yemek ücretini de kendileri ödeyen dedektifler, restorana bir veya daha fazla yıldız verip vermeme kararını ortaklaşa alıyor.
Öte yandan İstanbul'da 'yıldız' alan restoranların, dedektifler tarafından, istikrarlı kalite başta olmak üzere 5 kriterden emin olunması için belli aralıklarla denetleneceği öğrenildi.
İSTANBUL TURİZMİ HAREKETLENECEK
Gastronomi sektöründe uluslararası bir referans olarak Michelin Rehberi, İstanbul mutfağını çok geniş bir kitleye ulaştırmayı hedefliyor. Turizmi de hareketlendirecek olan rehber sayesinde hem yerel halk hem de turistler İstanbul'u bir gurme şehri olarak keşfedecek.