Michelin, 10 mekânı önerdi! ‘Hem uygun hem kaliteli'

Michelin'den 10 makul öneri. ‘Gastronominin Oscar'ı olarak adlandırılan Michelin yıldızı, İstanbul'da 5 restoranı onurlandırdı. Toplam 53 restoranın adının yazıldığı Michelin Rehberi'nde, makul fiyatlara lezzetli yemekler vadeden 10 mekan yer aldı.

YELİZ COŞKUN

Gastronominin kalbi önceki gece İstanbul'da attı. Dünyanın en prestijli restoran değerlendirme sistemlerinden olan Michelin Rehberi'nde 53 restoran yer aldı. Mutfak çeşitliliğinin mükemmelliğini yansıtan, aynı zamanda da yerel ürün ve lezzetlere olan bağlılığını koparmayan Araka, Mikla, Neolokal ve Nicole 1 Michelin yıldızıyla ödüllendirildi. TURK Fatih Tutak'a iki Michelin Yıldızı verildi. 38 şef Michelin Müfettişleri tarafından tavsiye edildi. 10 restoran da sundukları mükemmel fiyat-performans dengesi açısından Bib Gourmand kategorisinde yer aldı.

İşte makul fiyatlarla harika yemekler sunan o restoranlar...

PANDELİ: Geleneksel Türk mutfağını sevenler, Fatih'te Mısır Çarşısı'nın hemen yukarısında bulunan ve mavi seramik dekorlarla süslenmiş mekana mutlaka gitmeli.

ALAF: Kuruçeşme'deki mekan biraz daha modaya uygun bir ambiyansa sahip. Şef Deniz tarafından hazırlanan muhteşem yemekler, birçok etkiyi barındırıyor ve sunulan kokteyl çeşitlerini mükemmel bir şekilde tamamlıyor. Tadım menüsü kişi başı bin 250 TL.

KARAKÖY LOKANTASI: Beyoğlu'ndaki mekan mükemmel hazırlanmış mezeleri ve olağanüstü fiyat-kalite dengesine sahip menüsüyle müfettişlerin beğenisini kazandı. Mekanda kişi başı öğle menüsü 250-300 TL, akşam menüsü 800-bin TL.

TERSANE: Karaköy'de Momento Oteli'nin 8. katında yer alan restoran, şehrin tarihi silüetinin manzarasının yanı sıra leziz tatlar, kaliteli mezeler ve iyi kalitede pişirilmiş et sunuyor. Ana yemeğin minimum 160 TL olduğu restoranda kişi başı akşam yemeği 550 TL.

AHESTE: Asmalı Mescit'te Şef Volkan Türe tarafından işletiliyor. Türk mutfağının yanı sıra vejetaryen yemekleri de dahil olmak üzere birkaç orijinal kreasyonun ta- dına bakabileceğiniz romantik bir atmos- fere sahip. Tadım menüsü kişi başı 850 TL.

AMAN DA BRAVO: Yerel kaynaklı ürünler, lezzetli, samimi ve sade tabaklarla buluşuyor. Şef ayrıca tabaklara egzotik dokunuşlar eklemeyi de oldukça seviyor. Bebeköy'deki mekanda kişi başı ödenen tutar bin TL civarında.

GİRİTLİ: Tek özelliği sadece yaz aylarında açık olan muhteşem terası değil. Bunun yanında meze menüsü mükemmel ve geleneksel klasikleri daha yenilikçi kreasyonlarla sade bir şekilde birleştiriyor. Fatih'teki mekanda 400 TL olan fiks menü içerisinde 16 meze, 3 ara sıcak, ana yemek (balık) ve tatlı bulunuyor.

SADE BEŞ DENİZLER: Şişli'de yemek severler atıştırmalıklar ve çok daha fazlasını test edebilir. Anadolu mutfağı burada acılı dil de dahil olmak üzere incelikle hazırlanmış spesiyalite- lerle sergileniyor. Menüde çorba 70 TL, soğuk başlangıç 70 TL, sıcak başlangıç 60-150 TL, fırın lezzetleri 45-130 TL, ana yemek 95-260 TL, salata 60, tatlı 70TL.

CUMA: Çukurcuma'daki restoran, Akdeniz ve dünya mutfağından ilham alan tabaklar sunuyor. Burada en iyi mevsimlik ürünler tapas, ceviche, pizza, sofistike makarna tabakları ve daha fazlası olarak masaya geliyor. Kişi başı 500 TL.

CALIPSO: Küçükyalı'da bulunan mekan, huzur ve sükunet arayan İstanbulluları cezbeden mükemmel bir balık ve deniz ürünleri restoranı. Mezeler tıpkı hoş kokulu salataları gibi oldukça lezzetli. Ama tabii ki, gösterinin asıl kahramanları hassasiyet ve maharetle pişirilen taze balık ve deniz ürünleri. Mekanda 600 TL olan fiks menü içerisinde 5 meze, 3 ara sıcak, salata, ana yemek (balık) ve tatlı bulunuyor.

5 KRİTERE GÖRE DEĞERLENDİRDİLER

Rehberde yer alan restoranlar ürünlerin kalitesi, pişirme tekniklerine hakimiyet, lezzetlerin uyumu, mutfağın karakteri ile müfettişlerin ziyaretleri arasındaki tutarlılık kriterlerine göre değerlendirildi.