Mevlid Kandili'nde neler yapılmalı? Mevlid kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir?

Mevlid Kandili, insanı insan yapan tüm güzelliklerin odaklandığı bir rahmet elçisi olan Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız gündür. Mevlid Kandilinde yapılacak ibadetler, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in doğum gecesinde Nebi'yi yâd etmek açısından çok faziletlidir. Peki Mevlid Kandili'nde neler yapılmalı? Mevlid kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir? İşte Mevlid Kandili ibadetleri, kandilde okunacak dualar ve sureler

Mevlid Kandilinde ibadetlerini yerine getirmek isteyen Müslümanlar, bu kutlu gecede af ve mağfirete nail olmak için ellerini semaya açacak. Bu özel gecede yapılmazı çok faziletli olan bir takım ibadetler vardır. Peki Mevlid Kandili'nde neler yapılmalı? Mevlid kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir? İşte bu gecenin feyzinden yararlanmak için yapılacak ibadetler, dualar ve tesbihler

MEVLİD KANDİLİNDE NELER YAPILMALI?

Mevlid Kandili, 2024 yılının son kandili olarak 14 Eylül'de idrak edilecek.

Mevlid Kandili Peygamber Efendimizin (s.a.v) dünyayı şereflendirdiği gündür.

Mevlid Kandili'nde, Peygamberimize salât ve selâm getirmek, Kur'an-ı Kerim okumak, zikir ve dualar yapmak, samimi tövbe ve istiğfar etmek, kaza ve nafile namazlar kılmak, oruç tutmak ve tefekkür etmek, bu mübarek geceyi en güzel şekilde ihya etmenin yollarıdır.

Kandil gecesinin gündüzünde oruç tutulmalıdır. Bu mübarek gecenin gündüzünde oruç tutmak büyük sevap kazandırır.

Mevlid Kandili'nde Kur'an-ı Kerim okunmalı ve dinlenmelidir. Uygun yerlerde Kur'an ziyafetleri verilmeli, Allah'ın kelamına olan sevgi ve saygımız tazelenmelidir. Bu mübarek gecede Kur'an'ı okumak, dinlemek ve anlamı üzerine tefekkür etmek çok önemlidir; çünkü Kur'an-ı Kerim, Allah'ın insanlığa son mesajıdır.

Bol bol zikir yapılmalı, salavat ve dualar okunmalıdır. Zikir, ibadetin önemli bir parçasıdır. Belli vakitlerde salavat, ayetler ve dualar tekrar edilmelidir.

Günahlardan samimi bir şekilde tövbe edilmeli ve istiğfar dilenmelidir. Bu geceyi son fırsat bilip en az bir tesbih "Estağfirullah" demeliyiz. Mevlid Kandili, gafletle geçen günleri sorgulayıp tövbe etme, kendimizi yenileme ve bağışlanma dileme zamanıdır.

Mevlid Kandili'nde kaza ve nafile namazlar kılınmalıdır. Eğer bu geceye özgü nakledilen namazlar varsa, bunlar da kılınabilir. Vakit namazlarını camide cemaatle kılmak da ayrı bir fazilettir. Camide cemaatle kılmak, Müslüman kardeşlerimizle bir araya gelmemizi ve kandilini tebrik etmemizi sağlar.

Tefekkür edilmeli ve derin düşüncelere dalınmalıdır. "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum? Allah'ın benden istekleri nelerdir?" gibi hayatî sorular üzerinde derin düşünceler geliştirmeliyiz.

Bu ibadetlerle Mevlid Kandili'ni en güzel şekilde değerlendirebiliriz.

MEVLİD KANDİLİNDE YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Mevlid Kandili hadislerine göre, kandilde yapılması tavsiye edilenler şu şekildedir;

1. ORUÇ TUTMAK

"Resûlullah Efendimiz doğduğum gün oruç tutarım buyuruyor, Peygamberimiz tuttuğuna göre, şükrâne olarak Cenâb-ı Hakk'a teşekkür olarak tutmakta ecir var, müstehabdır.

Resûlullah'a pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. O da şöyle buyurdu: "O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür." (Müslim, Siyam 197, 198)

Bu hadisten yola çıkarak Hz. Muhammed'in doğduğu gün oruç tutmanın güzel olacağını belirtilmiştir

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) cihânı teşrifi bir bayram, yani bir sevinç günü telâkkî edilir. Bunun için nasıl bayramda oruç tutulmazsa, Mevlid Kandili günü de oruç tutulmasa câizdir. Bunun için hayır-hasenatta bulunur. Hz. Muhammed'in ümmeti olmanın sevinciyle fakir-fukarâyı sevindirir. Kur'ân-ı Kerîm'ler okur, sohbetler eder. Bu günü de öyle bir bayram sevinci içinde geçirirse, bu da çok güzel buyruluyor.

Yani, tutulsa da müstehabdır, tutulmasa da müstehabdır.

2. SALAVAT GETİRMEK

Peygamber Efendimize salavat getirmeyi Allah Teâla emretmiştir. Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği bu gecede en önemli ibadetlerden biri de ona salavat getirmektir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

3. KAZA VE NAFİLE NAMAZI KILMAK

Peygamber Efendimiz: "Namaz, gözümün nûrudur." (Nesâî, Ahmed bin Hanbel) buyurmuşlardır. Hak dostları bu gecelerde namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir. Kaza namazı olmayanların nâfile namaz kılınabiliceği bildirilmiştir.

MEVLİD KANDİLİNDE OKUNACAK SURELER VE DUALAR

Bu mübârek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır.

Hatm-i Enbiya yapmak için, önce 1 Fatiha suresi 3 İhlas-ı şerif okunur.

Sonra: "Eûzu billahis-semiıl-alimi mineş-şeytanir-racim. Rabbi eûzu bike min hemezatiş-şeyatıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûnr." duası okunur

Şu ayet-i celile okunur ve buna göre hareket edilir:

Bismillahir-rahmanir-rahim. Ya eyyühellezine amenusbirû ve sabirû ve rabitû vettekullahe lealleküm tüflihûn. Sadekallahül-azıym.

Daha sonra şu sıraya göre hatme devam edilir:

"Bismillahir-rahmanir-rahim. İnnallahe ve melaiketehû yüsallûne alen-nebiy. Ya eyyühellezine amenû sallû aleyhi ve sellimû teslima. Sadekallahül-azıym."

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: Rabbena zalemna enfüsena ve in lem tağfir lena ve terhamna lenekûnenne minel-hasirin.

100 kere: Salevat-ı şerife,

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: Rabbi enni messeniyed-durru ve ente erhamür-rahimin.

100 kere: Salevat-ı şerife,

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minez-zalimin.

100 kere: Salevat-ı şerife,

100 kere: Salevat-ı şerife,

500 kere: La havle ve la kuvvete illa billahil-aliyyil-azıym.

100 kere: Salevat-ı şerife, okunur.

MEVLİD KANDİLİ DUASI NASIL OKUNUR?

Mevlid Kandili gecesi gibi mübarek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır. İşte Mevlid Kandili duası;

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed (Allahım peygamberimiz Hz.Muhammed'e (s.a.v.) ve aline evladu iyaline salatu selam ve esenlikler eyle ) Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Mevlid Kandili Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

Elhamdülillahi Rabbil Alemin...

Ey mahlûkatı yoktan vâreden, hata ve kusurlarımıza bakmaksızın biz kullarına mağfiret kapısını açan, zayıfların yardımcısı, günahların bağışlayıcısı, âlemlerin tek sahibi olan Yüce Allahım!

Mevlid Kandilinin fazileti ve önemi nedir? Mevlid Kandilinde ne olmuştur?

Mevlid Kandilinde oruç tutmanın fazileti nedir?

Peygamber efendimizin doğum günü ne zaman? Miladi takvime göre Hz. Muhammed'in doğum tarihi