Diyanet Mevlid Kandili gecesi fazileti nedir? Mevlid Kandili'nde ne olmuştur?

Bugün Mevlid Kandili idrak ediliyor. Hz. Peygamber'in (sas) doğum günü uzun yıllardır Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği çok yönlü etkinliklerle kutlanmaktadır. Vatandaşlar Mevlid Kandili'nde ne olmuştur? Diyanet Mevlid Kandili gecesi fazileti nedir? sorularının yanıtını araştırıyor... Mevlid Kandili'nde ne olmuştur?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın dini günler takvimine göre bugün 12 Rebiü'l-evvel 1445 tarihine yani Mevlid Kandili gecesine denk geliyor. Bugünün kandil olduğunu öğrenen vatandaşlar "Mevlid Kandili'nde ne olmuştur? Diyanet Mevlid Kandili gecesi fazileti nedir?" sorusunun yanıtını araştırıyor. İşte detaylar...

MEVLİD KANDİLİ'NDE NE OLMUŞTUR?

Bugün (26 Eylül 2023/12 Rebiü'l-evvel 1445) Cuma günü sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa'nın (s.a.s.) yeryüzünü teşriflerinin yıldönümüdür.

Peygamber Efendimizin Mevlid Kandili duası nedir? Peygamber Efendimizin kandillerde okudu dua ve Türkçe meali

Mevlid, doğum zamanı demektir. Rebî'ul-evvel, ilkbahar demektir. Peygamber efendimiz, nübüvvetten sonra, her yıl, bu geceye ehemmiyet verirdi. Her Peygamberin ümmeti, kendi Peygamberinin doğum gününü bayram yapmıştı. Bugün de, Müslümanların bayramıdır, neşe ve sevinç günüdür.

Mevlid Kandili'nde çekilecek tesbihler ve zikirler neler? Mevlid Kandili gecesi tesbihleri ve zikirleri...

İnsani ve ahlaki değerlerin yitirildiği, cehaletin ve zulmün hüküm sürdüğü bir dönemde Cenab-ı Hak, bir şahit, müjdeleyici, uyarıcı ve hakikate çağıran bir rehber olarak Hz. Muhammed Mustafa'yı (s.a.s.) yeryüzüne göndermiştir. Allah'ın insanlığa rahmetinin bir tecellisi olarak sevgili Peygamberimizin gelişiyle birlikte dünyada büyük bir dönüşüm başlamış, tarihin akışı değişmiştir. Cehaletin yerini bilgi ve hikmet, zulmün yerini adalet ve merhamet, batılın yerini hak ve hakikat, kötülüğün yerini iyilik ve güzel ahlak almış; insanlık, hasret kaldığı değerlere yeniden kavuşmuştur. Bu bakımdan Veladet-i Nebi, tarihin en önemli dönüm noktası olmuştur.

MEVLİD KANDİLİ KUTLAMALARI

Mevlid kutlamaları sırasında Rasûl-i Ekrem'in (sas) doğumunu anlatan, bu vesileyle methini de içeren ve genel olarak "mevlid", Kuzey Afrika'da ise "mevlidiyye" olarak anılan şiirleri okunur.

Mevlid Kandili ayetleri ve hadisleri neler? İşte Mevlid Kandili ile ilgili ayetler...

Bun şiirlerin en meşhurları arasında Arap dünyasında Kâ'b b. Züheyr'in Kasîdetü'l-bürde'si, Bûsîrî'nin aynı adla da anılan el-Kevâkibü'd-dürriyye fî medḥi ḫayri'l-beriyye ve el-Kasîdetü'l-hemziyye'si ile Şemseddin İbnü'l-Cezerî'nin Mevlidü'n-nebî, Ca'fer b. Hasan el-Berzencî'nin el-İkdü'l-cevher'i (Mevlidü'n-nebî); Türk dünyasında Süleyman Çelebi'nin Vesîletü'n-necât'ı gösterilebilir.

Mevlid Kandili'nde hangi ibadetler yapılır, hangi dualar okunur? Mevlid Kandili Duası Türkçe ve Arapça okunuşu

Ayrıca mevlid kutlamalarında okunmak üzere Arapça yazılmış yüzlerce şiirle Bûsîrî ve Berzencî'nin eserlerinin çeşitli dillere yapılan tercümeleri yanında diğer müslüman milletlerin dillerinde de birçok mevlid kaleme alınmıştır.

MEVLİD KANDİLİ MESAJLARI 2023 :: En güzel, en anlamlı, resimli, dualı, ayetli kısa ve öz kandil mesajları burada...

MEVLİD-İ NEBİ HAFTASI

Hz. Peygamber'in (sas) doğum günü uzun yıllardır Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı'nın ortaklaşa düzenlediği çok yönlü etkinliklerle kutlanmaktadır. 1989 yılında "Kutlu Doğum Haftası" adıyla başlatılan ve bazan hicrî takvim bazan da milâdî takvim esas alınarak düzenlenen bu etkinlikler 2010 yılında yayımlanan bir yönetmelikle resmî bir kutlama haftası niteliği kazanmış, 2017 yılında çıkarılan yeni bir yönetmelikle haftanın adı "Mevlid-i Nebî Haftası" olarak, kutlama tarihleri de hicrî takvime göre rebîülevvel ayının on ikinci günü başlayacak şekilde değiştirilmiştir.

Mevlid Kandili Namazı nasıl kılınır? Mevlid Kandili Namazı kaç rekattır, hangi dua ve sureler okunur?

Mevlid Kandili TV programları 26 Eylül 2023: Bugün hangi kanalda kandil programı var?

Mevlid Kandili anlamı ve önemi nedir? Bugün kandil mi, ne kandili?