Hasan Kuş
Mevlid en-Nebi, İslam peygamberi Muhammed'in doğum gecesi ve aynı zamanda hicri rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir. Mevlid, "doğum zamanı" demektir. Kur'an'da yer almamaktadır. İslam'da Muhammed'in doğum günü farklı mezheplerde kutlanır. Bu geceyi ibadetlerle geçirmek isteyenler aramalarını hızlandırdı. Peki, Mevlid Kandili namazı nasıl kılınır? Mevlid Kandili namazı kaç rekattır, hangi dualar okunur?
Mevlid Kandili gecesi kılınacak, günahların affına vesile olan tesbih namazı 4 rekat olarak kılınır.
Mevlit Kandili'nde kılınması önerilen namazlar vardır. Bu önemli gecede Tesbih Namazı kılınması tavsiye edilir.
"Yâ Rabbi, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbi, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle." Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.
Namazda Fatiha-i şerifeden sonra zammı sure olarak isten veya bilinen herhangi bir dua okunmalı.
Sübhâneke'den sonra 15 kere "Sübhânellâhi ve'l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber" "Ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"denir.
İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir.
Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve dört rek'atte 300 tesbih okunmuş olur.
Mevlid kelimesi sözlükte doğum anı, doğum yeri, doğum zamanı gibi anlamlara gelir. İslamiyet'te Mevlid, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) doğum günüdür. 571 yılında Mekke'de doğan Hz Peygamberimiz için dünyanın tüm İslam diyarlarında her yıl Mevlid-i Şerif programları düzenlenir.
İslam dininde ve medeniyetinde kandil ifadesi yer almamaktadır. Kandil kelimesinin İslamiyet'in önemli gün ve geceleri ile özdeşleşmesi uzun yıllar süren bir gelenektir. Osmanlı döneminde ve özellikle II. Selim döneminden itibaren başlayarak dini geceler minarelerde yakılan kandillerle duyurulup kutlandığından bu geceler kandil geceleri adını almıştır.
O günü hatırlatmak için kandil yakılmasıyla halk mescit ve camilerde toplanmıştır. Yine eskilerden günümüze elektrik olmayan karanlık sokaklarda büyüklerin ve çocukların dikkatini çekmesi amacıyla parlamak, ışık saçmak anlamına gelen kandil yakılması dini gecelerin kandil olarak anılmasını beraberinde getirmiştir.
Kandiller; öze dönüşün, Yüce Yaratanımıza yürekten yakarış ve yönelişin, günahlarla kirlenmeye yüz tutmuş gönüllerimizi arındırmanın, geçici olanla kalıcı olanı fark etmenin, kalp gözümüzü açıp gönül dünyamızı temizlemenin fırsatı olan, nefsin yanıltıcı arzu ve isteklerinden uzaklaşmanın imkânlarını sunan kutlu zaman dilimleridir.