Meteorlar bile yok edememiş! Dinozorlarla birlikte yaşayan yeni bir kaplumbağa türü keşfedildi

Yeni keşfedilen kaplumbağa türünün 66,5 yıl önce dinozorlarla birlikte yaşadığı ortaya çıktı. Tiranozor rex ile Triceraptor'ların yer aldığı dönemde yaşadığı tespit edilen hutchemys walkerorum isimli kaplumbağa türü Trionychidae familyasında yer alan belli bir yumuşak kabuklu kaplumbağa grubuna ait.

Yayınlanan yeni bir araştırma raporu dinozorlarla birlikte yaşayan kaplumbağa türünü ortaya çıkardı. Meteor çarpması ile yok edildikleri bilinen dinozorlarla aynı dönemde yaşayan ve hayatta kalmayı başaran yumuşak kabuklu kaplumbağa türünün ismi hutchemys walkerorum.

Yeni tanımlanan yumuşak kabuklu bir kaplumbağa, 66,5 milyon yıl önce Kretase Dönemi'nin sonunda ve ABD'nin Kuzey Dakota eyaletinde yaşamış. Kretase'nin bitimindeki kitlesel yok oluştan hemen önce yaşayan bu kaplumbağa, Cretaceous Research bülteninde paylaşılan yeni araştırmaya göre bu cinsin bilinen en eski türlerinden biri.

Hutchemys walkerorum, aralarında Tiranozor rex ile Triceraptor'ların da bulunduğu büyük ve tanınmış dinozorların Dünya'da dolaştığı bir dönemde yaşamış. Yumuşak kabuklu kaplumbağalara dair bilinenlere yenilerini ekleyen bulgular, Kretase'nin sonunda meydana gelen kitlesel yok oluşun kaplumbağaların evrimine dönük olası etkilerini de kapsıyor.

Hutchemys walkerorum, plastomeninler şeklinde adlandırılan Trionychidae familyasında yer alan belli bir yumuşak kabuklu kaplumbağa grubuna ait. Bu kaplumbağalar, günümüzde var olan yumuşak kabuklu kaplumbağalara benziyor.

Fakat plastomenin kaplumbağalarının plastronları (karın bölgesini kaplayan kemikler), birbirine daha kuvvetli şekilde bağlanmış görünüyor ve diğer yumuşak kabuklu kaplumbağalara göre genelde daha büyük, daha sağlam duruyor.

Araştırmacılar, dinozorların neslinin tükenmesinden önce bu kaplumbağaların bir oluşumunu bulmanın çok nadir bir olay olduğunu söylüyorlar. Araştırmayı yöneten çevre bilimci Steven Jasinski, konuyla alakalı "Soyu tükenmiş bu kaplumbağa grubu hakkında daha fazla bilgi almaya ve kitlesel yok oluşla nasıl başa çıktıkları da dahil olmak üzere evrimlerini daha iyi anlamaya başlıyoruz" diyor.

Araştırmacılar, yeni keşfedilen yumuşak kabuklu kaplumbağa alt ailesinin Asya'da, muhtemelen orta ila geç erken Kretase döneminde ortaya çıktığını ve geç Kretase sırasında Kuzey Amerika'ya göç ettiğini belirtiyor.