Merakla beklenen tarih belli oldu: Türkiye sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yer alacak

Türk savunma sanayiinin en büyük ve en stratejik projelerinden biri olan Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk uçuşu için geri sayım başladı.

Türk savunma sanayiinin gözbebeği olarak görülen projelerden biri olan Milli Muharip Uçak KAAN'da ilk uçuş için geri sayım başladı.

KAAN PROJESİ NEDİR?

Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinden 2030'lu yıllardan itibaren kademeli olarak devreden çıkartılması düşünülen F-16 uçaklarının yerini alabilecek, yurt içi imkân ve kabiliyetler ile tasarlanan ve geliştirilen bir savaş uçağının üretilmesi ve bu uçağı tasarlayıp geliştirebilecek insan gücü ve altyapının oluşturulması amacıyla başlatılan KAAN Geliştirilmesi Projesi'nde ana yüklenici firma olarak Türk Havacılık Uzay Sanayii (TUSAŞ) bulunmaktadır.

'TÜRKİYE SINIRLI SAYIDAKİ ÜLKELER ARASINDA YER ALACAK'

Projede yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük, dâhili silah yuvası, yüksek manevra kabiliyeti, artırılmış durumsal farkındalık ve sensör füzyonu gibi teknoloji alanlarındaki kazanılacak kabiliyetlerle Türkiye; dünyada ABD, Rusya, Çin vb. 5'inci nesil bir muharip uçağı üretebilecek altyapı ve teknolojiye sahip sınırlı sayıdaki ülkeler arasında yerini alacaktır.

'2070'E KADAR ENVANTERDE YER ALACAK'

KAAN'ın Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan diğer savaş uçakları, İnsansız Hava Araçları (İHA) ve Havadan İhbar ve Kontrol (HİK) gibi platformlar ve tedarik edilmesi planlanan diğer unsurlarla ortak çalışabilir şekilde görev yapması ve üretilecek uçakların 2070'lere kadar Türk Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterinde yer alması öngörülmektedir.

'TAM BİR SAVAŞÇI'

5'inci nesil çok rollü savaş uçağı olan KAAN, hem hava-hava, hem de hava-yer muharebelerinin gereksinimleri için üstün kabiliyetler sağlamaktadır. Türk Havacılık Uzay Sanayii'nin, yüksek hayatta kalma kabiliyetine haiz, güçlü ve atik platformu KAAN; sahip olduğu akıllı ve güçlü savaş kabiliyetleri ile tam bir savaşçıdır.

'PİLOTUN İŞ YÜKÜNÜ AZALTACAK'

KAAN kokpit tasarımı, 5'inci nesil savaş uçaklarının sahip olması gereken kabiliyet ve donanımlar gözetilerek pilotun iş yükünü en aza indirgemeye yönelik olarak olgunlaştırılmaktadır. Tasarım sürecinde pilotun içinde bulunduğu fiziksel, bilişsel ve çevresel faktörler göz önünde bulundurularak pilot durumsal farkındalığını artıracak bir kokpit ortamı geliştirilmektedir.

KAAN NE ZAMAN UÇACAK?

Milli Muharip Uçak KAAN'ın ilk uçuşu için geri sayım başladı. Mart ayı bitmeden Milli Muharip Uçak KAAN, ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Milyonlarca kişi KAAN'ın ilk uçuşu için Mart ayını bekleyecek.

Tam bir savaşçı olan KAAN'ın özellikleri ise şu şekilde:

Yeni nesil bir uçakta olması gereken düşük görünürlük

Dahili silah yuvası

Yüksek manevra kabiliyeti

Artırılmış durumsal farkındalık

Sensöz füzyonu

Uzun harekat yarıçapı

Gelişmiş veri bağı kabiliyetleri

Yüksek hassasiyete sahip mühimmat atabilme kabiliyeti

'STATİK VE SİSTEMLER TESTLERİ TAMAMLANDI'

Türk Hava Kuvvetlerinin elini oldukça güçlendirecek bir proje olan KAAN'ın şuan itibariyle tüm statik ve sistem testleri tamamlandı.

'UÇUŞA ELVERİŞLİ HALE GETİRİLDİ'

KAAN, şuan itibariyle bu özellikleriyle birlikte uçuşa elverişli hale getirildi.

'BAŞKAN ERDOĞAN'IN DUYURMASI BEKLENİYOR'

Türk Hava Kuvvetlerine yeni bir gücü katmak için gözlerin artık Mart ayında olduğu KAAN'ın ilk uçuşunun Başkan Erdoğan tarafından duyurulması bekleniyor.