Mavi Hat'ta gerginlik... İki ülke savaşın eşiğinde mi?

İsrail ile Lübnan arasında ''Mavi Hat'' olarak tabir edilen sınır hattında gerginlik had safhada. Birleşmiş Milletler (BM), İsrail-Lübnan sınırındaki gerginlik ve tedirgin edici söylemlerden endişeli olduğunu açıkladı. İşte detaylar...

AA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasan, İsrail-Lübnan sınırında devam eden gerginlikten ve tedirgin edici söylemlerden son derece endişeli olduklarını belirtti.

"SAVAŞIN EŞİĞİNDE MİYİZ?"

Shamdasan, AA muhabirinin, "Son dönemde birçok ülke, İsrail-Lübnan sınırında yükselen tansiyon nedeniyle Lübnan'da bulunan vatandaşlarına 'ülkeyi terk etme ve bu ülkeye seyahatlerini iptal etme' çağrısı yaptı. Lübnan'da son durum nedir? Bir çatışmanın veya savaşın eşiğinde miyiz? Bu yüzden mi ülkeler vatandaşlarına bu uyarıları yapıyor?" sorusunu yazılı yanıtladı.

Rusya, Ukrayna'yı vurdu

"TEDİRGİN EDİCİ SÖYLEMLER ARTIYOR"

"Halihazırda yüzlerce kişinin öldüğü, binlercesinin yaralandığı ve on binlerce kişinin yerinden edildiği bu durumdan (İsrail-Lübnan sınırındaki gerilim) son derece endişeliyiz. Ayrıca tedirgin edici söylemler de artıyor" ifadesini kullanan Shamdasan, "gerginliğin azaltılması ve çatışmaların durdurulması" çağrısını yineledi.

"CİDDİ KAYGILARIMIZ VAR"

Shamdasan, sivillerin öldürüldüğü bildirilen olayların kapsamlı şekilde soruşturulmasının önemine işaret etti.

ABD ve Rusya'dan Lübnan uyarısı: Güvenlik ortamı hızla değişebilir

Ölenler arasında çocukların, sağlık görevlilerinin ve gazetecilerin olduğuna dair çok endişe verici raporlara sahip olduklarını aktaran Shamdasan, "Uluslararası insancıl hukuka uyma konusunda ciddi kaygılarımız var ve taraflara bu konudaki yükümlülüklerini hatırlatıyoruz." ifadesini kullandı.

- MAVİ HAT'TA GERGİNLİK

Gazze Şeridi'ne 7 Ekim 2023'ten bu yana saldırılarını sürdüren İsrail, kuzey sınırında da Lübnan Hizbullahı ile çatışıyor.

İsrail ile Lübnan arasında "Mavi Hat" olarak tabir edilen sınır hattında, son haftalarda gerginlik tırmanıyor.

İsrail ordusu, 18 Haziran'da Lübnan'a yönelik olası bir saldırıya ilişkin "operasyonel planı" onayladığını duyurmuştu.

Rus ordusuna talimat verildi: Derhal yanıt verin!

Putin küplere binecek... AB'den savaşı körükleyecek hamle!

Biden ve Trump'ın 90 dakikalık seçim tartışması... Dikkat çeken 3. Dünya Savaşı çıkışı