Matematikçileri sahneye alalım! 'Pizza'daki o formül başınızdan duman çıkartacak!

Severek yediğimiz pizzanın bir matematik formülünden yola çıkarak oluşturulduğunu biliyor musunuz? 'Pizza' adını tanımlayan Matematik Formülünü bilirseniz her şeye daha farklı bakacaksınız. Bu matematiksel açıklama aklınızı başınızdan alacak. İtalyanların popüler yemeği olan pizza karmaşık 'matematiksel denklemi' oluşturuyor. Sosyal medya üzerinden dolaşan pizza formülü başınızdan duman çıkartacak cinsten. İnsanları ikiye bölen bir görüntü, Whatsapp ve Twitter'da paylaşılıyor

İnternet üzerinde sıklıkla farklı içerikler ortaya çıkıyor. Bugün karşınıza Pizza'nın karmaşık 'matematiksel denklemi' olan bir fotoğrafı getiriyoruz. Sosyal medyada paylaşılan görüntülere göre pizza bir formülle tanımlanabiliyor. Severek yediğimiz ve İtalyanların meşhur yemeği pizza için şaşıracağınız bir sonuç ortaya çıktı. O yüzden öncelikle matematikçileri sahneye alalım!

PİZZA VE MATEMATİK İLİŞKİSİ!

Pizzayı 'tanımlarken', gönderideki resim kalınlığını 'a' ve yarıçapı 'z' olarak alır ve 'hacim'ini 'pi-zz-a' anlamına gelen 'πz2a' olarak bildirir. Yakından bakarsanız, bu formül, silindir şekli için hacim formülünün bir kopyası gibi görünüyor.

Deneyimsizler için, çeşitli geometrik şekiller için farklı hacim formülleri vardır ve bir silindir için bu 'πr2h'dir, burada 'r' = dairesel tabanın yarıçapı ve 'h' = yükseklik.

PİZZANIN TARİHÇESİNİ BİLİYOR MUSUNUZ?

Popüler olarak Pizza olarak bilinen bir çeşit gözleme, İtalya'da Napoli'nin fakir kesimi için yiyecek olarak başladı. İtalya'nın eski kültürleri, birkaç soslu temel yassı ekmekler üretti. Daha sonra 18. yüzyılda ya da 19. yüzyılın başlarında modern pizza benzer gözleme yemeklerinden evrildi.

Pizza kelimesi ilk olarak MS 997'de Gaeta'da (Orta İtalya'da bir kıyı kenti, Roma'nın güneyinde) ve art arda Orta ve Güney İtalya'nın farklı bölgelerinde belgelenmiştir. Daha önce Pizza, esas olarak İtalya'nın yerlileri ve oradan göçmenler tarafından yenildi. Ancak, II. Dünya Savaşı'ndan sonra, İtalya'da konuşlanmış Müttefik birliklerin diğer İtalyan yemekleriyle birlikte pizza yemeye gelmesiyle bu model değişti.

Kayıtlı tarihte pizzanın kökeni için kesin bir tarih bulunmamakla birlikte, tarihçiler gözleme pizzasının bir yenilikle domatesin tepesi olarak kullanılmasıyla yapıldığını iddia ettiler.