MasterChef Yağlama tarifi: Yağlama nasıl yapılır, malzemeleri neler?

MasterChef Türkiye'de bugün haftanın mavi takım kaptanlığı için yarışmacılardan yağlama yapması isteniyor. Kaptanlığı almak isteyen yarışmacılar en güzel yağlamayı yapmak için tüm hünerlerini sergileyecek. Peki, yağlama nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Yağlama tarifi merak ediliyor. MasterChef All Star'da bugün haftanın mavi takım kaptanlığını en güzel yağlamayı yapan alacak. Yarışmacılar 15 adet yağlama yapacak. İzleyiciler de yağlama yapmanın püf noktalarını öğrenmek istiyor. Peki, yağlama nasıl yapılır, malzemeleri neler?

YAĞLAMA NASIL YAPILIR?

Yağlama hamur ve kıyma harcı olarak iki aşamada yapılıyor. Bir yandan kıyma harcının ocağa konması öteki yandan da hamurun açılması ile yağlama yapılıyor. Lezzetli bir yağlama için gerekli malzemeler ve yapılış şekli şu şekilde:

YAĞLAMA HAMURU İÇİN GEREKENLER;

2 su bardağı ılık su

1 çay bardağı ılık süt

Yarım çay bardağı sıvı yağ

Yarım paket yaş maya

1 tatlı kaşığı tuz

1 tatlı kaşığı şeker

Yeteri kadar un (yarım kilodan biraz fazla)

YAĞLAMA KIYMA HARCI İÇİN GEREKENLER;

400 gram kıyma

1 çay bardağı sıvı yağ

1 yemek kaşığı tereyağı

2 tane kuru soğan

2 diş sarımsak

2 tane yeşil sivri biber

2 tane kırmızı biber

4 tane domates

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay bardağı kaynar su

1 tatlı kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı pul biber

1 tatlı kaşığı tuz

YAĞLAMA YAPILIŞI

Yağlama için ilk aşama olan hamur hazırlanır. Derin bir kabın içerisine ılık sütü ve suyu katıp maya çatalla ezilir.

İçine sıvı yağ, şeker ve tuz da katıp karıştırılıp yavaş yavaş un eklenerek kulak memesinden biraz daha yumuşak bir hamur elde edilir.

Hamur mayalanması için yaklaşık 1 saat dinlendirilir. Hamur dinlenirken kıymalı harç hazırlınır.

Kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirilir. Kıyma piştikten sonra içine tereyağı ve sıvı yağını eklenir ve küçük küçük doğranan soğan, sarımsak, biberler ve domates de eklenerek pişirilir.

Ardından domates ve biber salçası eklenir. 1 çay bardağı su ve baharatları da katılarak pişirmeye devam edilir. Harcın sulu bir harç olması gerekir.

Mayalanan hamur lavaş şeklinde açılır ve yağsız tavada pişirilir.

Tava ocağa koyup ısıtılır ve hamur tavaya sığacak büyüklükte açılır ve tavada pişirilir.

Hamurun hepsi bu şekilde pişirilir ve pişenler de soğutulur.

Soğutulan yufka servis edilecek tabağa konup üzerine harçtan her yerine gelecek şekilde sürülür.

Sonra yine yufka ve harç, yufkalar bitene kadar kat kat bu işlemi yapılır.

YAĞLAMA PÜF NOKTALARI

Hamuru yoğururken kullanılan su ve sütün ılık olması hamurun iyi mayalanması açısından çok önemli.

Unu hamura yavaş yavaş ekleyerek yoğurma işlemine devam ederseniz ele yapışmayan yumuşak hamur kıvamını kolayca yakalayabilirsiniz.

Yağlamayı üzerine yoğurt ekleyip, kıyılmış maydanoz eşliğinde servis edebilirsiniz.