Marteniçka bilekliği ne zaman çıkarılır? Marteniçka mart bitince çıkarılır mı?

Balkanlar'da, baharın gelişinin müjdeleyicisi olduğuna inanılan ve her yıl 1 Mart'ta geleneksel olarak kutlanılan 'Baba Marta' etkinlikleri kapsamında marteniçka bileklikleri de takıldı. Balkan ve Trakya halkından ülkemize kadar ulaşan bu geleneği sürdürenler, ''Marteniçka bilekliği ne zaman çıkarılır? Marteniçka mart bitince çıkarılır mı?'' sorularına cevap arıyor. İşte detaylar...

Marteniçka geleneği kapsamında Mart ayının ilk haftası bileklik takanlar, ne zaman çıkarabileceklerini merak ediyor. Her sene Mart'ın 1'inde takılan bu beyaz-kırmızı renkte bileklikler sağlık, bereket, huzur, dostluk ve özgürlüğü simgeliyor. Peki, Marteniçka mart bitince çıkarılır mı? Marteniçka bilekliği ne zaman çıkarılır? İşte inanışa göre geleneğin süreci

Balkan ve Trakya halkları, baharın gelişini kırmızı ve beyaz yünlerden yapılan marteniçka bilekliklerle kutluyor. Bulgaristan göçmenleriyle gelen bahar geleneği 'marteniçka' bileklerdeki yerini aldı. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan'a has bir gelenektir. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta (Marta Nine) günleri başlar. Bu günde Bulgarlar yakınlarına ve arkadaşlarına "martenitsa" olarak adlandırılan sembolleri, yıl boyu sağlık ve güç dileğiyle hediye ederler.

MARTENİÇKA BİLEKLİĞİ NE ZAMAN ÇIKARILIR?

Âdete göre, marteniçkalar kırlangıç veya leylek görünceye kadar taşınırlar. 1 Mart itibariyle bileklerde yer edinen Marteniçkalar, Bulgar inançlarına göre doğada uçan bir leylek görüldüğünde bilekten çıkarılıp dilek tutularak çiçek açmış bir ağaca bağlanıyor.

MARTENİÇKA MART BİTİNCE ÇIKARILIR MI?

Baharın müjdecisi, umut ve bereket sembolü olan marteniçkalar, belirli olmayan tarihte dileğin tutması için çıkarılması gerekiyor. Marteniçka, leylek görülmediği taktirde mart ayı bitince çıkarılır.