Washington Üniversitesi tarafından yürütülen yeni bir deneysel çalışma, bilim adamlarının bir zamanlar Kızıl Gezegende var olan atmosferik oksijene sahip olduklarına dair tüm umutları boşa çıkarıyor .
Yapılan araştırma, NASA'nın Mars gezicilerinin 2014 yılında Mars'ta manganez oksitleri bulmasının, oksijenin gezegenin atmosferinde gerçekten mevcut olduğu anlamına gelmediğini gösteriyor.
Ancak bilim adamları, daha önce manganez oksitlerin herhangi bir atmosferik oksijen varlığı olmadan kolayca oluşturulabileceğini kanıtlamışlardı.
Bununla birlikte, maddenin oksijensiz oluşması, molekülün mevcut olmadığı sonucuna varılabileceği anlamına gelmez. İşte burada kinetik modelleme devreye giriyor
MANGANEZ OKSİDASYONU İMKANSIZ
Bilim adamları ayrıca bu süreci, eski Mars'ta bulunan karbondioksit açısından zengin atmosferde manganez oksidasyonunun mümkün olmayacağını göstermek için kullandılar.
Arts & Sciences'ta yer ve gezegen bilimleri profesörü ve çalışmanın ilgili yazarı Jeffrey Catalano, "Mangan oksitler ve oksijen arasındaki bağlantı, bir dizi temel jeokimyasal sorundan muzdariptir" dedi. Catalano, çalışmalarında Stony Brook Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma görevlisi olan Kaushik Mitra tarafından daha fazla desteklendi.
Çalışma, Mars'ın klor ve brom gibi birçok halojen elementine ev sahipliği yaptığının altını çizdi.
Catalano, "Halojenler, Mars'ta Dünya'dakinden farklı biçimlerde ve çok daha büyük miktarlarda meydana geliyor ve manganezin kaderi için önemli olacaklarını tahmin ettik" dedi.
Bu nedenle Catalano ve meslektaşları, eski geçmişte Mars'ın yüzeyinde bulunan sıvıları taklit eden su örneklerinde manganezi oksitlemek için klorat ve bromat kullanarak laboratuvar deneyleri yaptılar.
Catalano, "İçme suyunun klorlanması sırasında görülen reaksiyonlardan ilham aldık" dedi. Catalano, "Diğer gezegenleri anlamak bazen bilim ve mühendisliğin görünüşte alakasız alanlarından elde edilen bilgileri uygulamamızı gerektirir." ifadelerini kullandı.
"MUHTEMELEN OKSİJENE DAYALI YAŞAM FORMLARI YOKTU"
Bilim adamları, geçmişte atmosferik oksijen olmadığı için Kızıl Gezegende yaşam olmadığının altını çizdiler .
Mitra, "Dünyada bile hayatta kalmak için oksijene ihtiyaç duymayan birkaç yaşam formu var" dedi. "Bunu yaşanabilirliğe bir 'gerileme' olarak düşünmüyorum, sadece muhtemelen oksijene dayalı yaşam formları yoktu."
Birçok organizma , eski Mars'ta bulunanlar gibi halojen açısından zengin bir ortamda hayatta kalabilir .
"Mars, Venüs gibi belirli gezegenler ve Europa ve Enceladus gibi 'okyanus dünyaları' ile daha ilgili olan çeşitli jeokimyasal koşullarda yapılan daha fazla deneye ihtiyacımız var, bu gezegen cisimlerindeki jeokimyasal ve jeolojik ortamları doğru ve tam olarak anlayabilmek için. dedi.