Makrodaktili hastalığı nedir? Makrodaktili hastalığı belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

Makrodaktili hastalığı hakkında internet üzerinden araştırmalar yapılıyor. Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyenler Makrodaktili hastalığı nedir? Makrodaktili hastalığı belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? sorularına yanıt arıyor.

Makrodaktili hastalığı merak edildi. Nadir olarak görülen bu hastalık el ya da ayak parmaklarının birkaçında büyümesi olarak adlandırılmaktadır. Makrodaktili hastalığı nedir? Makrodaktili hastalığı belirtileri nelerdir, tedavisi var mı?

MAKRODAKTİLİ HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELER?

Makrodaktili anomalisinde bir veya daha fazla parmak diğerlerinden çok daha büyük olur. Çoğu kişide büyük olan parmaklar el veya ayağın geri kalanıyla aynı oranda büyür. İlerleyici türde olduğunda ise, etkilenen parmaklar elin veya ayağın geri kalanından daha hızlı büyür.

Etkilenen parmaklar genellikle etkilenmemiş parmakların uzunluk ve genişliğinin yaklaşık bir buçuk katı olacaktır. Fakat ilerleyici ise, etkilenen parmaklar oldukça büyük hale gelebilir.

MAKRODAKTİLİ HASTALIĞI TEDAVİSİ

Büyük parmaklılık türünü onaylamak ve hangi dokuların etkilendiğini belirlemek için çocuğunuzun röntgen veya MR gibi testleri istenebilir. Tedavinin amacı, etkilenen parmakların veya ayak parmaklarının mümkün olduğu kadar çalışmasına yardımcı olmaktır. Bazen, hafif durumlarda, yalnızca gözlem veya değiştirilmiş bir ayakkabıya ihtiyaç duyulur. Çoğu durumda, büyük parmaklıklı cerrahi ile düzeltilir. Çoğunlukla, ameliyat karmaşıktır, çoklu prosedürler ve uzun vadeli planlama gerektirir.

Yapılan ameliyatlar arasında ,çocuğun etkilenme durumuna göre, kısaltma, yumuşak dokularda inceltme veya ray ampütasyonu dediğimiz tarak kemiğiyle birlikte kısmi ampütasyonlardır. Amaç fonksiyonel ve kozmetik düzelmeyi sağlayıp, el veya ayak parmaklarının işlevsel bütünlüğünü korumak ve çocuğun sosyal çevresinde, arkadaşları arasında utanmaması için normale yakın bir el veya ayak elde etmektir. Tedavi tek seansta bitmeyebilir, bir kaç seans yenilenebilir, ailelerin sabırlı olması gerekir.