İşte ABD'nin 'gizli' silahı! Lockheed Martin duyurdu! J-20, Su-57 ve F-22 Raptorları tespit edecek

Lockheed Martin, ABD Ordusu için hazırladığı savaş uçağının görüntülerini paylaştı. Lockheed Martin, ilk defa Top Gun: Maverick filminde gösterilen savaş uçağı E-2 Hawkeye'nin Su-57, F-22 Raptor ve J-20'leri tespit edecek sistemi bulunuyor.

aksam.com.tr

Lockheed Martin'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, ABD Donanması'nın uçak gemisi tabanlı havadan uyarı ve kontrol sistemi (AWACS) uçağının en yeni ve en gelişmiş çeşidi olan E-2 Hawkeye 'Top Gun: Maverick'te kısa bir süre göründüğü belirtildi.

E-2 Hawkeyes'in taşıyıcısı için erken uyarı ve komuta ve kontrol sağlamak için 1964'ten beri ABD Donanması'nda hizmet vermesine rağmen, AWACS platformuna sahip değildi. Yapılan paylaşımda bu sistem ile tamamen yeni bir uçak yapılmış oldu.

E-2 HAWKEYE NE KADAR BAŞARILI

Havadan erken ihbar ve kontrol sistemi (AWACS), havadan erken uyarı ve kontrol, uçak, gemi ve diğer araçları uzun mesafelerde saptamak ve savaş alanında hava hareketinde komuta ve kontrol etmek için tasarlanmış bir havadan radar gözlem sistemidir.

Üstünde AWACS sistemi bağlı bir E-2 Hawkeye, Rusya'nın elindeki en etkili savaş uçakları olan MiG'leri en az 241 km ödeten tespit edebilir.

E-2, tespit edilen düşman unsurlarını engellemek için F-14'leri tüm bilgileri vererek dakikalar içerisinde havalandırabilir.

1990'ların başında, E-2'ler, Kuveyt işgaline yanıt olarak ABD liderliğindeki koalisyon tarafından Irak'a karşı yürütülen operasyonun bir parçası olarak başarılı hava operasyonları için komuta ve kontrol merkezi görevi gördü.

Irak üzerinde hem kara saldırısı hem de muharebe hava devriyesi görevlerini yöneten E-2 Hawkeye , savaşın ilk günlerinde iki Irak MiG-21 uçağının uçak gemisi tabanlı F/A-18'ler tarafından düşürülmesi için hava kontrolü sağladı.

E-2D DİĞERLERİNİN YERİNİ ALDI

E-2, ABD Donanması'nın Ocak 1964'te E-1'in yerini almak üzere hizmete sunulan ilk amaca yönelik AWACS uçağıdır.

Her biri 5100 hp üreten iki turboprop motorla çalışan E-2, maksimum 400 mph hıza ve 295 mph seyir hızına sahip. 34 bin 700 fitten uçabilen uçak ve yakıt ikmali yapmadan sekiz saat çalışabilir.

Hawkeye, güçlü E-2D varyantları için APY-9'u barındırır. Bu, Dost veya Düşmanını Tanımla (IFF) ve pasif algılama sistemleriyle birleştiğinde, E-2'nin erken uyarı, tehdit analizi ve herhangi bir hava veya karaya karşı karşı eylemlerin kontrolünü sağlayan komuta merkezi olmasını sağlar.

Hawkeye, tüm hava koşullarında çalışabilir ve aynı anda 600'den fazla hedefi ve 40'tan fazla havadaki hedefi izleyebilir.

Elli yılı aşkın süredir hizmet veren E-2, birkaç kez güncellendi ve ABD Donanması, onu tamamen farklı bir platformla değiştirmeyi planladı. Bunun yerine hizmet, çok daha gelişmiş E-2 varyantı olan E-2D Advanced Hawkeye'a tercih edildi.

E-2D, özellikle kıyılarda gelişmiş savaş alanı hedef tespiti, Hava Füze Savunma operasyonlarının desteklenmesi ve operasyonel olarak kullanılabilirlik özellikleri ile ön plana çıkıyor.

E-2D Advanced Hawkeye, ABD Donanması'nın yükselen beşinci nesil gizli savaşçı tehdidine karşı gizli silahı olabilir.

Savunma ve savaş silahları uzmanı Arend Westra, Radar vs. Stealth adlı makalesinde, "VHF ve UHF radarlarının hayalet uçakları algılamasını sağlayan, daha uzun dalga boyu ve rezonans fiziğidir. E-2D bunları tespit edebilir." dedi.