Lise tercihleri nasıl yapılır? 2024 LGS tercih kılavuzu yayımlandı mı? MEB e-Okul LGS tercih ekranı

LGS tercihleri, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından başlayacak. MEB takvimine göre LGS sonuçları, 28 Haziran tarihinde açıklanacak. Öğrenciler, aldıkları puan doğrultusunda LGS tercih kılavuzunda yer alan kontenjanlara göre lise tercihlerini MEB e-Okul LGS tercih ekranı üzerinden gerçekleştirebilecekler. Peki Lise tercihleri nasıl yapılır? 2024 LGS tercih kılavuzu yayımlandı mı? İşte MEB e-Okul LGS tercih ekranı

LGS tercihleri, sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılacak. Millî Eğitim Bakanlığınca Liselere Geçiş Sistemi kapsamında yapılacak ortaöğretim kurumları tercih süreci, Temmuz ayında başlayacak. LGS 2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu, tercih sürecinin başlamasıyla birlikte yayımlanacak. Öğrenciler lise tercihlerini MEB e-Okul LGS tercih ekranı (https://e-okul.meb.gov.tr) üzerinden veya herhangi bir ortaokul aracılığıyla yapabilecekler. Peki lise tercihleri nasıl yapılır? İşte LGS tercih kılavuzu ve MEB e-Okul LGS tercih ekranı

LİSE TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

LGS kapsamında lise tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir.

Merkezî yerleştirme; LGS ile öğrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına merkezî sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacak. Öğrenciler, sınavla öğrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.

Merkezî sınavla öğrenci alan okulların belirlenen kontenjanlarına puan üstünlüğüne göre lise tercihleri doğrultusunda yerleştirme yapılacak.

Sınavla öğrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eşitliği hâlinde sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğüne, sırasıyla 8, 7 ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, 8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına, tercih önceliğine ve öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yerleştirme yapılacak.

MEB E-OKUL LGS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLAYIN

Sınava giren ve merkezî sınav puanına sahip olan öğrenciler dâhil tüm öğrencilerin, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okul tercihinde bulunmaları gerekiyor. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda öğrencilere merkezî sınavla öğrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler tercihte bulunamayacak.

LGS'DE KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Öğrenciler; merkezî sınav puanı ile öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

LGS'ye girmeyen öğrenciler ise yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

Lise tercihlerinde aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

LGS'de Yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için tercihlerini gerçekleştiren öğrenciler; istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar ekranından en fazla 10, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere toplamda 20 okul tercihinde bulunabilecek.

Yerel yerleştirme tercih ekranındaki "yeşil" renk, öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk, komşu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtecek.

LGS yerleştirme sürecinde tercih listelerinin elektronik ortamda yapabilmesi için hazırlanan iki ayrı tercih robotu, birinci ve ikinci yerleştirmeye esas nakil sonuçlarına göre güncellenerek süreç bitene kadar erişime açık olacak.