Lenf kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Lenf kanseri (lenfoma) tedavisi var mı?

Lenf kanseri, lenfosit adı verilen zararlı hücrelerin gerekenden fazla çoğalmasıyla oluşur. Bir ailede birden fazla lenfoma kanseri tanısıyla karşılaşılması halinde lenfomanın genetik faktörü etkilediği de düşünülebilir. Lenfoma, bağışıklık sistemi düşük insanlarda daha sık karşılaşılan bir hastalık türüdür.

Lenf kanseri belirtileri ve tedavisi merak ediliyor. Lenfoma semptomlarında görülen bazı belirtiler aslında birçok hastalıkla benzer özellikte olabilir. Grip, soğuk algınlığı ya da geçmeyen farklı bir solunum yolu enfeksiyonunun altında yatan neden lenfoma olabilir. Peki, Lenf kanseri nedir, belirtileri nelerdir? Lenf kanseri (lenfoma) tedavisi var mı?

LENF KANSERİ NEDİR?

Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir. Lenf kanseri ayrıca dalak, timus bezi ve kemik iliğinde de görülebilir.

Vücudumuzda bulunan binlerce lenf bezi, enfeksiyon ve hastalıklara karşı direnmemizi sağlayan bağışıklık sisteminin en önemli parçasıdır. Yaşanan enfeksiyonlar sırasında lenf bezleri büyüyor.

Hastalık sona erdiğinde ise yeniden eski boyutlarına dönüyor. Bu durum son derece normal olan bir mekanizmanın göstergesi. Lenfoma meydana geldiğinde, lenfatik sistemin hücreleri olan lenfositler bozuluyor ve çoğalıyor, böylece daha anormal hücreler oluşturuyor.

Lenfomalar temelde Hodgkin ve non-Hodgkin (Hodgkin olmayan) olmak üzere iki grupta incelenir. Her ikisinin de belirtileri benzer olabilmekle beraber, lenfomanın hangi tür olduğuna yapılan tetkiklerde rastlanabilecek bir takım özel hücrelere göre karar verilir.

Tedavi seçeneklerinin belirlenebilmesi açısından lenfomanın hangi tür olduğunun belirlenmesi oldukça önemlidir.

BELİRTİLER

Lenfomaların pekçok farklı türünde farklı belirtiler ortaya çıkabilmekle beraber bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir:

Ağrısız, büyüyen ve çoğalan lenf bezleri

Sebebi bilinmeyen ateş,

Açıklanamayan kilo kaybı,

Rahatsız edici gece terlemesi,

Sürekli yorgunluk,

Öksürük, solunum problemi ve göğüs ağrısı,

Karında şişlik, şişkinlik, dolgunluk hissi veya ağrı,

Kaşıntı

Bir kişide yukarıdaki belirtilerin olması, o kişide mutlaka lenfoma var anlamına gelmemektedir. Mikrobik hastalıklar ve diğer sağlık problemleri de bu bulgulara neden olabilir. Ancak belirtiler 2 hafta içinde düzelmez ise doktora başvurularak nedeninin araştırılmasında yarar var.

LENF KANSERİ (LENFOMA) TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Lenf kanseri tedavisi sürecinde öncelikle kişilerin lenfoma türüne ve lenfomanın saldırganlık derecesine bakılır. Lenfoma tedavisi aşağıdaki süreçleri içerir:

Aktif izleme; bazı lenfoma türleri, hızlı yayılım göstermez ve çok yavaş büyürler. Doktorunuz bu süreçte, günlük yaşantıdaki faaliyetlerinizi etkileyen belirti ve işaretleri dinleyerek rahatsızlığı izleyebilir, sonrasında periyodik testlere girmenizi önerebilir.

Kemoterapi; var olan kanser hücrelerini öldürmek amacıyla kullanılan bir tedavi şeklidir. Genellikle kemoterapi, bir toplar damar içerisine verilir fakat bireylerin aldığı özel ilaçlara bağlı olarak hap şeklinde de kullanılabilir.

İlaç tedavisi; lenfoma tedavisinde kullanılan ilaç tedavisi yöntemi, vücuttaki anormalliklere odaklanır ve hedefe yönelik çalışır. Örneğin; immünoterapi ilaçları, direkt olarak kanser hücrelerini öldürmek amacıyla bağışıklık sistemini kullanırlar.

Kemik iliği nakli; kök hücre nakli olarak da bilinir. Bu tedavi yönteminde kemik iliğini baskılamak amacıyla yüksek dozda kemoterapi ya da radyasyon kullanılır. Sonrasında kişilerin vücudundan ya da farklı bir vericiden alınan sağlıklı kemik iliği kök hücreleri, lenf kanseri olan kişinin kanına enjekte edilir ve kemiğe ulaşması sağlanır. Bu durum da kemik iliğinin yeniden inşa edilmesine yardımcı olur.

Radyasyon terapisi; bu tedavi yönteminde kanser hücrelerini öldürmek amacıyla proton ya da X ışını gibi güçlü enerji demetleri kullanılır.