Sabah
Yılın her döneminde severek tüketilen turşu, en çok lahanayla sofralarda yer buluyor. Yaz sebzesi olmasa da her daim turşu olmaya hazır olan bu sebze, kıtır kıtır dokusu ve lezzetli tadı ile her yaştan kişinin en sevdiği yan ürünlerden biri. Fakat her zaman bu kıtır yapıya ulaşmak kolay olmuyor. Bunun için aslında izlenmesi gereken önemli birkaç püf noktası mevcut. İşte adım adım lahana turşusu yapımı...
Sabah'ta yer alan habere göre, turşu kavanozlarının arasında lahana bulunmuyorsa, büyük bir eksiklik oluşmuş demektir. Bu nedenle kış aylarında kısa sürede hazırlayabileceğiniz bu turşu, akşam yemeklerinden beş çaylarında mercimek köftesi, kısır gibi menülerin yanına oldukça geniş, zengin bir menü hazırlamanıza olanak tanır.
İşte lahana turşusunun yapımı ile ilgili tüm merak edilenler...
Öncelikle lahana tercihi, turşu yapılacak kavanozun büyüklüğü ile doğru orantılı olarak seçilmeli.
Lahanayı ayıklarken ise sarı kısımları elemek önemli. Dış kabukları açık tonlarda bir yeşil ve lahananın orta büyüklükte olması ideal lahanayı seçtiğiniz anlamına gelir.
Lahanaları, bir kesme tahtasında ince ince doğrayın.
Doğranmış lahanaları, derin ve büyük bir kabın içerisine aktardıktan sonra 3 kg ağırlığında bir lahana için 2 yemek kaşığı kaya tuzu kullanın.
Tuzu ilave ettikten sonra lahaları iyice ovun. Tuzun sayesinde kolaylıkla ovulacaklardır. Üstelik bu işlem, lahanadaki istenmeyen kokuyu da önler.
Yeterince ovulmuş lahanaların üzerini kapatın ve 1 gece kadar bekletin.
Bu şekilde dinlenmiş lahanaları, kavanoza doldurun. Doldurma işlemi sırasında aralara kabukları soyulmuş olan sarımsakları koymayı da atlamayın.
1 kg başına 1,5 su bardağı sirke olacak şekilde turşu suyu karışımı hazırlayın. Ayrıca bu karışıma 1 kg başına 1 yemek kaşığı kaya tuzu da ekleyin.
Bu malzemeleri bir kabın içerisinde karıştırdıktan sonra lahanaların bulunduğu kavanoza aktarın. İsterseniz üzerine su ilave edebilirsiniz.
Bu karışımın kapağını kapatın, ışık almayan, serin ve kuru bir yerde en az 15 gün bekletin.
Tüm bu işlemlerin ardından lahana turşunuz servise hazır hale gelecektir. Tüm bu püf noktaları ile tüm yıl yiyebileceğiniz kıtır kıtır lahana turşularını her an sofranızda görebilirsiniz. Afiyet olsun.