KYK 2022 kredi borç faizleri ne zaman silinecek, yapılandırma olacak mı? KYK 2022 kredi faiz affı, faiz silinmesi kimleri kapsıyor

Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü (KYK) kredi borcunda faiz silinmesi veya ödemeleri kolaylaştıracak yeni bir yapılandırma süreci heyecanla bekleniyor. Bugün düzenlenen Kabine toplantısı sonrası Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan KYK kredi düzenlemesine ilişkin müjdeli haber geldi. Peki KYK kredi borç faizleri ne zaman silinecek, faiz silinmesi kimleri kapsıyor, yapılandırma olacak mı?


KYK kredi borcu faizlerine ilişkin Başkan Recep Tayyip Erdoğan'dan açıklama geldi. 2022 KYK kredi borçları ile ilgili Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nden kaynaklı faiz artışları ele alındı. 2022 2023 akademik yılı Güz dönemine yetişecek şekilde konu ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Peki 2022 KYK affı, faiz silinmesi kimleri kapsıyor, kredi borç faizleri ne zaman silinecek?

KYK KREDİ BORÇ FAİZLERİ SİLİNDİ Mİ?

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu. KYK borçlarıyla ilgili açıklamada bulunan Başkan Erdoğan, "Ödemeler sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılacak. Sadece ana para geri ödenecek" ifadelerini kullandı.

Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından öğrenim kredisi kullanan öğrenciler, mezun olduktan 2 yıl sonra geri ödemeye başlıyor. Son günlerde enflasyon nedeniyle öğrenim kredisi borçlarında beklenmedik artışlar yaşandı. Bu gelişmelerin ardından KYK borçlarına yeni düzenleme hayata geçirildi.

2022 KYK AFFI, FAİZ SİLİNMESİ KİMLERİ KAPSIYOR?

Başkan Erdoğan; "Kredi geri ödemelerinin enflasyon veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ana para. Bu uygulamada kredi ödemesi yapan tüm öğrenciler yararlanacak. Toplamda 26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerin üzerinden kaldırmış oluyoruz. Böylece mezun olup geri ödemesi başlayacak 1 milyon 49 bin, kredi almış 812 bin şu an okuyan öğrencimiz ve vergi dairelerinde takip edilen 1 milyon 295 bin öğrencimizin öğrenim kredisi sorununu çözmüş oluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren alınan kredi kadar sorumlu olacaklar." dedi.

Başkan Erdoğan, "Kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık, yani anapara. Bu uygulamadan, halen kredi geri ödemesi yapan tüm gençlerimiz yararlanacak" dedi.

Başkan Erdoğan, öğrenim kredisi alan 3 milyon 157 bin gencin bulunduğunu ve bu uygulamayla "26 milyar liralık yükün kaldırılacağını" söyledi.

Borç ve taksitlerinizi kurumun www.kyk.gov.tr internet adresindeki "Öğrenim / Katkı Kredisi Geri Borç Sorgulama "nden sorgulamak veya 444 1961 nolu çağrı merkezinden Kredi Dairesi Başkanlığı Bilgilendirme Servisini aramak suretiyle öğrenebilirsiniz.

Daha önce yapılandırma yapmış ve ödemelerinde gecikmeye düşenler ise borç sorgulamalarını E Devlet üzerinden vergi borçları üzerinden öğrenebilecek.

KYK KREDİ BORÇ FAİZLERİ NE ZAMAN SİLİNECEK?

Başkan Erdoğan, Kabine Toplantısı'nın ardından kameralar karşısına geçti ve gündemdeki KYK borçları ile ilgili şunları söyledi:

"Kredi geri ödemelerinin, enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Aldığımız kararla, kredi geri ödemelerinde toplam 26 milyar liranın üzerinde bir yükü gençlerimizin üzerinden kaldırmış oluyoruz. Böylece 3 milyon 157 bin gencimizin öğrenim kredisi sorununu kökten çözmüş oluyoruz."

KYK BORÇLARI NE OLDU?

Başkan Erdoğan, açıklamasının devamında şunları söyledi:

"Önümüzdeki yıldan itibaren kredi ödemesi başlayacak öğrencilerimiz artık sadece aldıkları kredi rakamı kadar sorumlu olacaklar."

KYK BORÇ TAKSİTLERİ İÇİN YENİ YAPILANDIRMA YAPILACAK MI?

KYK boç yapılandırma ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Gelir İdaresi Başkanlığı verilerinden yaptığı derlemeye göre, 7326 sayılı Bazı Alacakların Kanun kapsamında, son yapılandırmaları 9 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşti.