Kurban vekaleti telefonla verilir mi? Kurban vekaleti nasıl verilir?

Kurban vekaleti ile ilgili detaylar, bayramda Kurban ibadetini yerine getirecek olan Müslümanlar tarafından sorgulanıyor. Kurban, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına ermek için yapılan bir ibadettir. Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Kurban vekaleti vermek ve almaya ilişkin esaslar Diyanet tarafından açıklandı. Peki Kurban vekaleti nasıl verilir? Telefonla kurban vekaleti verilir mi? İşte konu hakkında detaylar...

Kurban Bayramı, ülkenin dört bir yanında coşkuyla karşılanıyor. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunu gösteren bir ibadettir. Kurbanının vekalet yoluyla kestiren kişiler, telefonla veya sözlü kurban vekaleti vermek konusunda araştırmaya koyuldu. Buna göre Kurban vekaleti nasıl verilir? Telefonla kurban vekaleti verilir mi? İşte Diyanet'in konuyla ilgili fetvası

KURBAN VEKALETİ NASIL VERİLİR?

Kurban vekaleti almak çok kısa niyet sözleri ile yapılabilir. Karşılıklı anlaşma şeklinde vekalet cümleleri kurulur.

Kurban kesme vekâleti alırken, vekâlet veren kişinin "Seni kurbanımızı kesmeye vekil kıldık." vekâleti alan kişinin ise buna karşılık "Kabul ettim." demesi yeterlidir.

Kurbanı başkasına kestirirken kalben niyet edip; "Allah rızası için bayram kurbanımı kesmeye seni vekil ettim" demek yeterlidir.

Kurbanı başkası alıp başkası kesecekse vekil tayin ettiği kişiye, "Bayram kurbanımı almaya, aldırmaya, kesmeye ve kestirmeye seni umumi vekil ettim" der. Kişi eğer vekalet aldığı kurbanla birlikte kendisine ait kurbanı da kesecekse iki kurban için ayrı niyet etmelidir.

TELEFONLA VEKALET VERİLİR Mİ?

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Kurban için vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.

KURBANDA VEKALET ŞART MI?

Kurban kesmeye niyetlenen kişi, eğer kurbanını kendisi kesmeyecekse, kesen kişiye yada aracıya vekalet vermek zorundadır.

Kurbanda önemli olan kişinin niyetinin Allah için olması ve vekâleten kendisi adına kurbanın kesilmesidir. Dolayısıyla kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır.

Kurban vekaleti verirken izlenmesi gereken adımlar sırasıyla şu şekildedir:

1. NİYET ETMEK: Kurban için vekalet verirken, hem kurban sahibinin hem de kurbanı kesenin niyet etmesi gerekir. Bu niyet, karşılıklı olarak bir anlaşma olarak da adlandırılabilir.

2. VEKİL TAYİN ETMEK: Kurban sahibinin, vekalet vereceği kişiyi belirlemek gerekmektedir. Belirlediği kişiye, "Allah rızası için kurbanımı, almaya, aldırmaya, kesmeye ve dağıtmaya seni vekil tayin ettim", "Seni kurbanımı kesmeye vekil kıldım" ya da "Seni kurbanımı kesmek için vekil tayin ettim" demesi gerekmektedir.

3. VEKALETİ KABUL ETMEK: Gerekli şartlar yerine geldikten sonra, vekaleti alacak kişinin, kurban sahibine, "Vekaletini kabul ettim" demesi gerekir.

Diyanet'in kurban vekaletiyle ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:

Kişi, kurbanını bizzat kesebileceği gibi vekâlet yoluyla başkasına da kestirebilir. Zira kurban, hac ve zekât gibi mal ile yapılan bir ibadettir; mal ile yapılan ibadetlerde ise vekâlet caizdir (Kâsânî, Bedâi', 5/67; Mevsılî, el-İhtiyâr, 5/21; Remlî, Nihâyetü'l-muhtâc, 8/132). Nitekim Hz. Ali'nin (r.a.) şöyle dediği rivâyet edilmiştir: "Resûlullah (s.a.s.), (kendisi adına) develer kesilirken başında durmamı, derilerini ve sırtlarındaki çullarını paylaştırmamı emretti ve onlardan herhangi bir şeyi kasap ücreti olarak vermeyi bana yasakladı ve 'kasap ücretini biz kendimiz veririz' buyurdu. " (Müslim, Hac, 348-349[1317]; bkz. Buhârî, Hac, 120-122[1716-1718]).

Vekâlet, sözlü veya yazılı olarak ya da telefon, internet, faks ve benzeri iletişim araçları vasıtasıyla verilebilir. Vekil tayin edilen kişi veya kurum aldığı vekâleti gereği gibi yerine getirmelidir.

Kurbanın yurt içinde başka bir ilde ya da yurt dışında kesilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Kurban fiyatlarının kesilen ülkeye göre az veya çok olması bu durumu değiştirmez.

Ancak yaşadığı yerde muhtaç ve fakirler varsa kişinin, kurbanını orada kesip dağıtması daha uygun olur. Çünkü kişinin yaşadığı yerdeki fakirlerin ve komşuların onun üzerinde hakları vardır.

Kurban Bayramı mesajları 2024 | Dualı, anlamlı, resimli, Kısa ve öz bayram kutlama mesajları! Kurban bayramı tebriği

Teşrik Tekbiri ne zaman başlar, ne zaman biter? Kurban Bayramı Teşrik tekbiri kaç kere okunur?

Teşrik tekbirinin kazası olur mu? Teşrik tekbiri unutulursa ne yapmalıyız?