Kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur? Kurban eti ne zaman yenir?

Bugün Kurban Bayramı'nın ilk günü. Kurban bayramı sabahı itibari ile kurban ibadetini yerine getirenler, kesilen etlerin nasıl muhafaza edileceğini ve ne zaman yenmesi gerektiğini araştırıyor. Peki, kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur? Kurban eti ne zaman yenir?

Bugün milyonlarca Müslüman, kurban ibadetini yerine getiriyor. Kurban kesimi ve dağıtımından sonra kurban etinin ne zaman yenmesi gerektiği araştırılmaya başlandı. Bilindiği üzere kurban eti, doğru tüketilmediği durumlarda bazı rahatsızlıklara yol açabiliyor. Peki, kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur? Kurban eti ne zaman yenir?

KURBAN ETİ DIŞARIDA KAÇ SAATTE BOZULUR?

Kurban eti en az 4-5 saat – en uygun 1 gün güneş almayan serin, korunaklı açık havada bozulmadan bekleyebilir, sonra da buzdolabına kaldırmak uygun görülür.

ETİN BOZULDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Saklama koşullarına en çok dikkat edilmesi gereken besinlerin başında et bulunur. Etin bozuk olup olmadığını anlamak için rengine bakılması gerekiyor. Taze olan bir etin rengi açık, kırmızı ve parlaktır. Etin renginin mora dönüşmesi, bozulmayı işaret eder. Et üzerinde siyah ya da yeşil noktalar varsa bu etin tamamen bozulduğunu ve küflendiğini gösterir.

Dondurucudaki kurban eti ise 6-12 ay arasında taze kalabilmektedir. Fakat taze kalması kalitesinin aynı kaldığı anlamına gelmemektedir. Etin kalitesinin düşmemesi için etinizi hava almayan ve sızdırmaz bir ambalaja koyup dondurucuda saklamanız önerilir.

KURBAN ETİ NASIL DİNLENDİRİLİR?

Kesim alanından kanlar içinde gelen etlerin mutlaka hava alan bir kapta 4-5 saat veya mümkünse 1 gün dinlendirilip, etin yemeklik parçalanmasından evvel 40 dereceye kadar olan vücut ısısını 14 dereceye kadar azaltmak gerekir. Etler piştiği zaman ancak bu şekilde lokum gibi olur.

KURBAN KESİLDİKTEN HEMEN SONRA ET YENİR Mİ?

Dikkat edilmesi gereken bir konu da taze kesilen etlerin hemen tüketilmemesidir. Hayvanlar ilk kesildiklerinde ölüm sertliği dediğimiz sertlikte olur. Bekledikçe metabolizma ile oluşan asitlerin de etkisi ile bu sertlik yavaş yavaş kaybolur. Ölüm sertliğinin geçmesi hayvanın cinsine etin beklediği ısı derecesine bağlıdır. Kümes hayvanlarında ölüm katılığı bir saatte geçer. Sığır, koyun gibi büyük baş hayvanların ölüm sertliği sıfır derecede 10 gün içinde, 15 derecede üç günde kaybolur ve et yenecek konuma gelir. Taze kesilmiş etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Gün içerisinde sindirim sıkıntılarıyla savaşmak istemiyorsanız, etleri 1-2 gün beklettikten sonra tüketilmelidir.