Kurban eti dağıtımı nasıl olmalı? Diyanet'e göre kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez?

Kurban eti dağıtımının nasıl olması gerektiği merak ediliyor. Bugün Kurban Bayramı'nın ilk günü. Kurban kesme ibadetini yerine getiren et paylaşımını da dine uygun bir şekilde gerçekleştirmek istiyor. Peki, Kurban eti dağıtımı nasıl olmalı? Diyanet'e göre kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez?

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, ilâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenab-ı Hakk'a yaklaşmakta, hem de maddi durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunuyor. Peki, kurban kestikten sonra dağıtım nasıl olmalı? Diyanet'e göre kurban eti kimlere verilir, kimlere verilmez?

KURBAN ETİ NE KADAR DAĞITILIR?

Diyanet İşleri Başkanlığı resmi internet sitesinden kurban etinin nasıl dağıtılması gerektiğini açıkladı. İşte o açıklama:

Hz. Peygamber (s.a.s.), kurban etinin üçe taksim edilip, bir bölümünün kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmasını, bir bölümünün akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmasını, bir kısmının da evde yenmesini tavsiye etmiştir (Ebû Dâvûd, Dahâyâ, 10). Kurban etinin tamamı evde bırakılabilir (Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, IV, 185). Ancak, durumu iyi olan müslümanların, toplumda muhtaçların arttığı bir dönemde kurban etlerinin çoğunu hatta tamamını dağıtmaları daha uygun olur.

Şâfiî mezhebine göre ise, kurban etinden az da olsa fakirlere verilmesi gerekir (Bkz. Nevevî, el-Mecmû', VIII, 413).

Kurban eti dışarıda kaç saatte bozulur? Kurban eti ne zaman yenir?