Kurban Bayramının 4. günü kurban kesilir mi? Kurban Bayramı bittikten sonra kurban kesilir mi?

Kurban Bayramının 4. günü bugün idrak ediliyor. Milyonlarca Mümin bayramın ilk günleri kurban kesme ibadetini yerine getirdi. Ancak henüz kurban kesememiş olanlar ve hala kurban kesmek isteyenler aramalarını hızlandırdı. Peki, Kurban Bayramının 4. günü kurban kesilir mi? Kurban Bayramı bittikten sonra kurban kesilir mi? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan açıklamalar...

Kurban Bayramı bu sene 16 Haziran'da başladı. Bu bayramda da milyonlar kurban kesme ibadetini yerine getirdi. Usullerine uygun olarak kurban etleri dağıtımları/bağışları yapıldı. Ancak henüz kurban kesememiş olanlar "Kurban Bayramının 4. günü kurban kesilir mi? Kurban Bayramı bittikten sonra kurban kesilir mi?" sorularına yanıt arıyor...

KURBAN BAYRAMININ 4. GÜNÜ KURBAN KESİLİR Mİ?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîler'e göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğinânî, el-Hidâye, 7/154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir.

Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise bayramın 4. günü gün batana kadar kurban kesilebilir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 4/383; İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/436).

KURBAN BAYRAMI BİTTİKTEN SONRA KURBAN KESİLİR Mİ?

Kurban Bayramı bittikten sonra; Kurban Bayramı dışında nafile kurban, akika, adak, udhiyye kurbanı kesilebiliyor.

Akika, adak, udhiyye ve nafile kurbanlar için aynı büyükbaş hayvana ortak olunabilir mi?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafındann yayınlanan bilgilere göre; Ortak kesilen kurbanlarda, hissedarlardan her birinin kurbanlarını aynı maksat için kesmiş olmaları gerekmez. Ortakların her birinin ibadet niyetiyle katılmış olması kaydıyla bir kısmı udhiyye, diğer bir kısmı ise adak, akîka veya nâfile kurbanı olarak niyet edebilirler (Kâsânî, Bedâi', 5/71-72).