Kurban Bayramı tatili 9 gün mü oldu? Kurban Bayramı 1. günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Haziran ayına girilmesi ile birlikte Kurban Bayramı tarihleri ve tatil süresi ile ilgili aramalar da hız kazandı. Bayramdan hemen önceki tarih olan 14 Haziran Cuma günü okulların da kapanmasıyla milyonlarca kişinin tatile çıkması bekleniyor. Bu nedenle bayram tatilinin de 9 gün olması bekleniyor. Peki, Kurban Bayramı tatili 9 gün mü oldu? Kurban Bayramı 1. günü ne zaman, hangi güne denk geliyor?

Kurban Bayramı tatili gündemdeki konu başlıkları arasında yerini aldı. Bu sene Kurban Bayramı 16 Haziran Pazar günü başlayacak ve 4. günü 19 Haziran Çarşamba günü idrak edilmesiyle bitecek. Peki, Kurban Bayramı tatili 9 gün olacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında yapılan Kabine Toplantısı'nda bayram tatili hususunun da masaya yatırılması öngörülüyor.

2024 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

2024 Kurban Bayramı 16 Haziran Pazar günü başlayacak ve 4. günü 19 Haziran Çarşamba günü idrak edilmesiyle bitecek.

2024 KURBAN BAYRAMI TARİHLERİ

Kurban Bayramı Arefesi: 15 Haziran 2024 Cumartesi (Yarım gün)

Kurban Bayramı 1. Gün: 16 Haziran 2024 Pazar

Kurban Bayramı 2. Gün: 17 Haziran 2024 Pazartesi

Kurban Bayramı 3. Gün: 18 Haziran 2024 Salı

Kurban Bayramı 4. Gün: 19 Haziran 2024 Çarşamba

2024 KURBAN BAYRAMI TATİLİ 9 GÜN MÜ OLACAK?

Kurban Bayramı tatili arefe günü ile beraber toplamda 4,5 gün sürecek. 20 Haziran Perşembe ve 21 Haziran Cuma günün de tatil ilan edilmesi durumunda 15 Haziran Cumartesi ile 23 Haziran Pazar arası tatil olacak. Böylece toplam tatil süresi 9 güne çıkabilecek.

KURBAN'IN ÖNEMİ

Sözlükte yaklaşmak, Allah'a (c.c.) yakınlaşmaya vesile olan şey anlamlarına gelen kurban, dinî bir terim olarak, Allah'a yaklaşmak ve O'nun rızasına ermek için ibadet maksadıyla, belirli şartları taşıyan hayvanı usûlüne uygun olarak kesmeyi ve bu amaçla kesilen hayvanı ifade eder.

Kurban Bayramı'nda kesilen kurbana "udhiyye", hacda kesilen kurbana ise "hedy" denir.

Akıl sağlığı yerinde, hür, mukim ve dinî ölçülere göre zengin sayılan mümin, İlâhî rızayı kazanmak gayesiyle kurbanını kesmekle hem Cenâb-ı Hakka yaklaşmakta, hem de maddî durumlarının yetersiz olması sebebiyle kurban kesemeyenlere yardımda bulunmaktadır. Bu ibadetin ruhunda Hakk'a yakınlık ve halka fedakârlıkta bulunma anlayışı vardır. Kurban, bir Müslümanın bütün varlığını, gerektiğinde Allah yolunda feda etmeye hazır olduğunun bir nişanesidir.

Mezheplerin çoğuna göre, udhiyye kurbanı kesmek sünnettir (İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/429). Hanefî mezhebinde ise tercih edilen görüş, kurbanın vacip olduğudur (Merğinânî, el-Hidâye, 8/146). Kurban, -fıkhî hükmü ne olursa olsun- Müslüman toplumların belirli simgesi ve şiarı sayılan ibadetlerden biri olarak asırlardan beri özellikle milletimizin dinî hayatında önemli bir yer tutmaktadır.