Kur korumalı TL hesaba rekor talep! 100 milyarlık baraj üç haftada aşıldı

Vatandaştan kur korumalı TL hesaba büyük ilgi... 21 Aralık'ta devreye alınan hesabın büyüklüğü 7 Ocak itibarıyla 107.6 milyar liraya ulaştı. Şimdi de yastık altındaki altınların finansal sisteme aktarılması planlanıyor.

Vatandaşı oynak kurdan koruyup Türk Lirası'na (TL) teşvik etmek amacıyla 21 Aralık'ta devreye alınan 'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat' hesapları 7 Ocak itibarıyla 107.6 milyar liraya yükseldi. İstanbul'daki 'Ekonomi Buluşmaları'nın Bağcılar'daki toplantısında konuşan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, "Kur korumalı TL mevduat hesabı 24 Aralık itibarıyla 28.2 milyar lirayken, 7 Ocak Cuma akşamı itibarıyla 107.6 milyar liraya yükseldi" dedi.

SİSTEMİN BAŞARISI

Gürcan, "Buradan da vatandaşımızın bu hesaba aşırı ilgi gösterdiğini görebiliyoruz" ifadelerini kullandı. Gürcan, Yeni Ekonomi Modeli'nin önemine işaret ederek, modelle makroekonomik istikrarın sağlanacağını söyledi. Yüksek katma değerli yatırımları teşvik ettiklerini belirten Gürcan, üretimi, ihracatı, istihdamı artıracaklarını, cari açığı kalıcı çözeceklerini vurguladı. Döviz getirisine TL varlıklarla ulaşılabilmesini sağlayacak yeni aracı devreye aldıklarını anımsatan Gürcan, bu kapsamda atılan adımları anlattı. Kur korumalı mevduat uygulamasına katılım bankalarının da dahil olduğunu belirten Gürcan, "Uygulamanın henüz başında olmamıza rağmen vatandaşımızın çok ciddi bir teveccühünü görüyoruz. Bu da sistemin ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor" dedi.

YENİ ÇALIŞMALAR VAR

Yastık altındaki altınların finansal sisteme aktarılması yönünde çalışmaları olduğunu da anlatan Gürcan, gelire endeksli senetleri ihraç etmek ve öncelikli sektör kredilendirme programını hayata geçirmekle katma değer vergisinde sadeleşmeye gitmek gibi adımlar atacaklarını bildirdi.

KURULAN ŞİRKET SAYISI YÜZDE 7.6 ARTTI

2021'de kurulan şirket sayısının arttığını, kapanan şirket sayısının ise sınırlı düzeyde artış gösterdiğini aktaran Gürcan, şöyle konuştu: "2020'de 102 bin civarında şirket kurulmuş, 15.900 şirket kapatılmış. 2021'in ocak-kasımına baktığımızda açılan şirket sayısı yüzde 7.6 artmıştır. Yani 99 bin 900 yeni şirket açılmış, 13.400 şirket kapanmıştır."

KUYUMCULARDAN DA KUR KORUMALI ALTIN PROJESİ

İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Mustafa Atayık da, yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması için bir proje geliştirdiklerini ve bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı'yla görüştüklerini söyledi. Atayık, projeyi şöyle anlattı: "Vatandaşın güvendikleri kuyumculara gidip altınlarını bozdurabileceği bir sistem hazırladık. Belki altın kart olarak da düzenlenebilir. Alım satımlarda kayıplar olabiliyor. Kuyumcular bu işe müdahil olursa kayıpları hiç olmayacak kadar az olacaktır. Dövizde koruma nasılsa, altın fiyatları da yükseldiğinde kur koruma garantisi olacak."