Konstantiniyye neresi, hangi şehir? Konstantiniyye (Konstantinopolis) ne zaman fethedildi?

Konstantiniyye şehri, Atv ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman dizisi ile gündeme geldi. Osman Bey'in ''Beyler hazırlanın! Konstantiniyye'ye gideriz!'' sözünden sonra Konstantiniyye ile ilgili aramalar hızlandı. Peki, Konstantiniyye neresi, hangi şehir? Konstantiniyye (Konstantinopolis) ne zaman fethedildi?

Konstantiniyye'nin fethi Atv ekranlarında yayınlanan Kuruluş Osman dizisinin yeni sezonu sonrası araştırılmaya başlandı. İzleyiciler "Konstantiniyye neresi, hangi şehir? Konstantiniyye (Konstantinopolis) ne zaman fethedildi?" sorularının yanıtını araştırıyor. İşte merak edilenler..

KONSTANTİNİYYE NE ZAMAN FETHEDİLDİ?

Roma İmparatorluğu (330–395), Bizans İmparatorluğu (395–1204 ve 1261–1453), Latin İmparatorluğu (1204–1261) ve Osmanlı İmparatorluğu'na (1453–1922) başkentlik yapmış tarihî bir şehir. Günümüzde şehir, Mustafa Kemal Atatürk'ün kararıyla 1930'dan beri dünyada İstanbul olarak adlandırılmaktadır.

Bizans döneminde kullanılan adıyla Konstantinopolis; 1453'te Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet'in fethinden sonra Kostantiniyye, Dersaadet, İstanbul gibi değişik adlarla anılmıştır. Bunlardan resmî amaçlarla en çok kullanılanı Kostantiniyye'dir.

Şehir Osmanlıların eline geçtikten sonra da Konstantinopolis (Kostantiniyye) ismi kullanılmaya devam edilmiştir, bunun yanında İstanbul adı da yaygın olarak kullanılmıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nun sonlarına doğru İstanbul dışındaki adlar kullanımdan kalkmıştır. Buna karşın diğer dillerde Konstantinopolis adlandırması devam etmiş, kent Osmanlı Türkçesinde (İstanbul) olarak adlandırılırken Latin harfleriyle yazıldığında Konstantinopolis kullanılmıştır. Türkçede Latin harflerine geçiş sonrasında Türk Devleti diğer ülkelerden kentin Türkçe adını kullanmalarını talep etmeye başlamış, zamanla dünya genelinde İstanbul adı yaygınlaşmıştır.

Modern Yunancada İstanbul'un adı hâlâ Konstantinopolis olarak geçmektedir.

BİZANS BAŞKENTİ KONSTANTİNOPOLİS VE GEÇ BİZANS İMPARATORLUĞU DÖNEMİ (1261-1453)

Latin egemenliğinden sonra Konstantinopolis daha sonra tekrar 1453'e kadar Bizans İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur. 29 Mayıs 1453 tarihinde Fatih Sultan Mehmet'in Konstantinopolis'i ele geçirmesiyle şehir Osmanlı Devleti'nin başkenti olmuştur.

KONSTANTİNOPOLİS'İN ANITSAL MERKEZİ

Kostantiniyye ve Osmanlı İmparatorluğu dönemi (1453-1922)

Kostantiniyye ve daha sonra İstanbul adlarını alan şehir, bu dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olmuştur.

Sultan III. Mustafa 1762 yılında Konstantiniyye adının kullanılmasını yasaklar.

1923'te Ankara'nın yeni Türkiye Devleti'nin başkenti ilan edilmesiyle, MS 330'dan beri sürdürdüğü 1600 yıllık başkentlik özelliğini kaybetmiştir.