Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın yemin töreni için birçok ülkeden üst düzey yetkili Brezilya'ya giderken Yunanistan'ın muhalefet lideri Alexis Çipras da burada Türkiye'yi şikayet yarışına girişti.
İspanya'nın Çalışma Bakanı Yolanda Diaz'la görüşen Çipras,Türkiye'nin bölgede saldırgan bir politika izlediğini iddia etti. Avrupalı partnerlerinden Türkiye'ye karşı net bir mesaj vermelerini istedi.
Yunan medyasında yer alan haberlerde ise Ankara ve Madrid arasındaki iyi ilişkilere atıfta bulunarak Kasım 2021'de Pedro Sánchez'in Ankara ziyareti bir dizi askeri anlaşma imzaladığı hatırlatıldı.
Atina'nın bu durumdan duyduğu rahatsızlık dile getirilen haberde, İspanya'nın kendi ülkesinde olduğu gibi Erdoğan'a Avrupa Birliği içinde diplomatik destek sağladığı ifade edildi.
"KEŞKE FRANSA ÖRNEĞİNİ İZLESELER"
Avrupalı ülkelerin Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olmasının hazmedilmediği anlaşılan haberde 'Keşke AB üyesi diğer ülkeler de Fransa örneğini izlese de savaş tehdidi oluşturan ve Doğu Akdeniz'i istikrarsızlaştıran ülkeleri silahlandırmasalar' denildi.
Öte yandan, Ankara, Şam yönetimi ile 11 yıl sonra normalleşme sürecine girdi. Bu durum Yunanistan'da paniğe neden oldu. Yunan basını, bu yakınlaşmasının Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi için ciddi sonuçları olacağını yazdı.
İki ülke arasında muhtemel bir Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması'nın, Doğu Akdeniz'de Yunan ve Rum tarafının planlarını bozacağı dile getirildi.
Türkiye'nin, Suriye'nin kuzeyinde bulunan askerlerinin bir kısmını Ege'ye kaydırma senaryosunun, Yunanistan için olumsuz bir gelişme olabileceğine de dikkat çekildi.
Atina'yı endişelendiren bir diğer adım ise Türkiye'nin SİPER füze denemesi oldu.
Yunan basını, 100 kilometre menzilini aşan SİPER hava ve füze savunma sisteminin geliştirilmesinin de, Yunanistan için kritik bir durum olduğunu yazdı.
Öte yandan, Yunanistan'ın Ege'deki hukuk dışı talepleri de Yunan basınında tepkiyle karşılandı.
Yunanistan'ın kara sularını 12 mile çıkaracağına dair söylemlerin uluslararası bir geçerliliği olmadığına vurgu yapıldı. "Yunanistan peri masalına devam ediyor" denildi.
Yunanistan'ın böyle bir hamle yapması sonucunda Türkiye'nin bunu savaş sebebi sayacağı da ifade edildi.