Kolombiya'dan obeziteye önlem! Abur cubura ek vergi

Obeziteyle mücadele için atılan adımlara bir yenisi daha eklendi. Kolombiya yönetimi, çikolata ve cips gibi fazla kalori içeren tüm ürünlere yüzde 10 ek vergi getirdi.

Kolombiya, insanların yaşam tarzını düzenlemek ve sağlıksız yiyeceklerin tüketimini azaltmak için iddialı bir 'abur cubur' yasası çıkardı. Yeni yasa, sağlık uzmanları tarafından olumlu karşılandı ve bunun diğer ülkelere örnek teşkil edebileceği söyleniyor.

KADEMELİ ARTIŞ OLACAK

Medyada 'abur cubur yasası' olarak tanımlanan düzenleme ile marketlerde satılan aşırı işlenmiş gıdalar (atıştırmalıklar, gazlı içecekler, pratik yemekler) daha yüksek vergiye tabi tutulacak ve satın alımı zorlaştırılarak, insanlar daha sağlıklı yiyecekler tüketmeye yönlendirilmiş olacak. Yeni yasa kapsamında çikolata ve cips gibi tuz ve doymuş yağ oranı yüksek ultra işlenmiş gıdalarla şekerli içeceklere ilk etapta yüzde 10 ek vergi getirildi. Söz konusu oran gelecek yıl yüzde 15'e, 2025'teyse yüzde 20'ye çıkarılacak.

'ESNAF ZARAR GÖRÜR'

Öte yandan, gıda endüstrisindeki büyük firmaların yasaya olumlu yanaşmadığına dikkat çekildi. Uygulamaya karşı çıkanların, özellikle küçük esnafla ürünlerini yeni sağlık standartlarına uygun hale getirirken zorlanacak kâr marjı düşük üreticilerin zarar göreceğini savunduğu aktarıldı. Bunun ülkenin yaşadığı ekonomik zorluklara, yüksek enflasyona ve gıda fiyatlarına olumsuz yansıyabileceği de ifade edildi.

DİYABET VE TANSİYON HASTALIĞI YAYGIN

Ortalama bir Kolombiyalı günde 12 gram tuz tüketiyor. Ülkedeki yetişkinlerin neredeyse üçte birinde yüksek tansiyon var. Diyabet gibi beslenme ve obeziteyle bağlantılı diğer hastalıklar da oldukça yaygın; diyabet kaynaklı ölümlerin üçte birinden fazlası 70'li yaşların altında meydana gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre bu miktar 5 gramın altında olmalı. Türkiye'de kişi başı günlük tuz tüketimiyse 9,9 gram.