Aksam.com.tr
Yeliz Gediman
Güzel koku ferahlatır, zihin açar. Bu konuda yapılan bir araştırma sonucunda; Gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavantadan oluşan 7 kokunun hafızayı güçlendirdiği kanıtlandı. Gece yatmadan önce başucunuza koyacağınız veya yastığınıza damlatacağınız bu esanslar, beyindeki hem bilişsel hem de sinirsel işlevlerde iyileşme sağlıyor.
BU KOKULAR HAFIZAYI 2 KAT GÜÇLENDİRİYOR!
California Üniversitesi; Nörobiyoloji ve Davranış Bölümü, Öğrenme ve Hafıza Nörobiyolojisi Merkezi, İstatistik Bölümü, Bellek Bozuklukları ve Nörolojik Bozukluklar Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırmaya göre Gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta kokuları hafızayı güçlendiriyor.
Araştırmaya başlamadan önce ve başladıktan 6 ay sonra yapılan testlerde beyindeki ilgili bölgeler değerlendirildi.
Yaşları 60-85 arasında değişen erkek ve kadın yaşlı yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalarda; Gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta esanslarının koklatıldığı kişilerin hafızalarının % 226 oranında güçlendiği ortaya çıktı.
Araştırma 60-85 yaş grubunda yapıldı. 7 kokudan biri gece diffuzer ile 2 saat verildi. Bu kokular haftada bir değiştirildi.
Zenginleştirilmiş gruptaki bireyler, bir koku difüzörü kullanılarak, 2 saat boyunca, gece başına bir kez olmak üzere haftada 7 farklı koku maddesine maruz bırakıldı. Kontrol grubundaki bireyler de minimum miktardaki koku maddesiyle aynı deneyimi yaşadılar. Nöropsikolojik değerlendirmeler ve fMRI taramaları çalışmanın başında ve 6 ay sonra uygulandı.
Araştırmaya başlamadan önce ve başladıktan 6 ay sonra testler yapılarak fMR çekilerek beyindeki ilgili bölgeler değerlendirmeye alındı.
Araştırma sonucunda Rey İşitsel Sözel Öğrenme Testinde zenginleştirilmiş grupta kontrol grubuyla karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı %226'lık bir iyileşme gözlendi.
Buna ilaveten, f MR'da beyinde hafıza ve biliş ile ilgili bölgenin fonksiyonunda (uncinate fasciculus) gözle görülür bir düzelme saptandı.
KOKU DEYİP GEÇMEYİN! HAFIZA KAYBINA ENGEL OLUYOR
Yaşlı yetişkinlerde hafıza kaybının önüne geçmek ve bilişsel yeteneği geliştirmek için yapılan deneyde; Koku veren bir difüzör kullanılarak gece boyunca Gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta esanslarının koklatıldığı kişilerin hafızasının güçlendiği kanıtlandı.
Sağlıklı yaşlı yetişkinlerde bilişsel yeteneği geliştirmek için geceleri koku zenginleştirmenin kullanımını araştırmak amacıyla yapılan deney sonucunda; 6 ay boyunca her gece 2 saat Gül, portakal, limon, nane, okaliptüs, biberiye ve lavanta koklatılan kişilerde hafızada % 226 artış olduğu ortaya çıktı.
Geceleri uygulanan minimal koku zenginleştirmesi, hem bilişsel hem de sinirsel işlevlerde iyileşme sağlar. Bu esansları koklamak, koku alma duyusunun zenginleştirilmesi ve beyin sağlığının iyileştirilmesinde büyük rol oynuyor.