Kite kalesi nerede? Kite neresi, nereye bağlı?

Yeni sezona bomba gibi başlayan Kuruluş Osman'da Osman Bey Bursa'nın fethi için hazırlıklarını sürdürmektedir. Dizide bahsi geçen Kite kalesinin nerede yer aldığı merak konusu oldu. İzleyiciler ''Kite neresi, nereye bağlı? Kite kalesi nerede?'' sorularının yanıtını araştırıyor. İşte detaylar...

Çarşamba akşamlarının başarılı dizisi Kuruluş Osman yeni sezonu ile bu akşam izleyici karşısına çıktı. Dizinin yeni sezonunun ilk bölümünde Bursa fetih hazırlıkları sırasında Kite kalesinden bahsedildi. Peki, Kite kalesi nerede? Kite neresi, nereye bağlı?

KİTE NEREYE BAĞLI?

Bursa merkez Nilüfer İlçesi'ne bağlı eski köy, yeni mahalle. Eski adı "Kitai/Kite" veya "Kete'dir. Osmanlılardan önce Bizans'a bağlı yörenin önemli tekfurluklarından biri idi.

KİTE KALESİ NEREDE?

Nilüfer'deki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ürünlü Mahallesi'nin geçmişi, Roma döneminde kurulmuş olan Kite Köyüne kadar uzanır. 1960 nüfus sayımında Bursa'ya bağlı Görükle bucağı içinde bir köy olarak gözüken Kite'nin ismi daha sonra Ürünlü'ye dönüştürülür ve 1987 yılında ise Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalle statüsü kazanır.

Bugün Ürünlü'de, bir bölümü ayakta kalmış antik surların çevrelediği bir tarihi kale kalıntısı vardır. Dikdörtgen planlı kale duvarlarının bir kısmı tahrip edilmiş olsa da, kale çeşitli yüksekliklerde üç parça duvar kalıntısı ve dörtgen planlı köşe burçlarının temel izleri korunarak varlığını sürdürebilmiştir. Kite Kalesi'nin bulunduğu bu alanda tarihi M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan antik seramik parçalar da geçmişin belgeleri niteliğini taşır.

Romalılar'ın Mora Yarımadası'nı ele geçirdiği yıllarda, bu yarımadanın Kite adı verilen kentinden göçen kişilerin buraya yerleştikleri ve bölgeye, daha önce yaşadıkları kentin adını verdikleri söylenir.

Osmanlılar, Bursa'dan önce 1324 yılında Kite'yi fethettiğinde burası büyük bir tekfurluktur. Gemlik ve Mudanya arasında bulunan Kite, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarından başlayıp, 19. yüzyıla dek bölgenin en büyük yerleşim ünitelerinden biri olma özelliğini korur. O tarihlerde Kite ilçe merkezi konumundayken, Gemlik ve Mudanya ise Kite'ye bağlı birer köydür.

Günümüzde, Ürünlü Köyü içindeki bazı bahçelerde iri gövdeli eski dut ağaçlarına rastlanır. Bu saptama, yörede eskiden ipekböcekçiliğinin yapılmakta olduğunun bir göstergesidir. Kite uygarlığının izlerini taşıyan Ürünlü günümüzde, 2. derece arkeolojik SİT alanı olarak koruma altına alınmıştır.

Kuruluş Osman yeni sezon izle full! Atv Kuruluş Osman 131. son bölüm izle kesintisiz!