Kite Kalesi ne zaman ve nasıl fethedildi? Kite Kalesi nerede, duruyor mu?

Kuruluş Osman bu akşam 147. bölümü ile ekrana geldi. Dizide bahsi geçen Kite kalesinin nerede yer aldığı merak konusu oldu. Osman Bey'in yeni hedefi Kite Kalesi'dir! Osman Bey, Kite'nin fethi için nasıl bir strateji belirleyecektir? İzleyiciler ''Kite neresi, nereye bağlı? Kite kalesi duruyor mu?'' sorularının yanıtını araştırıyor.

Kite Kalesi, çarşamba akşamı izleyici karşısına çıkan Kuruluş Osman dizisi ile bir kez daha gündeme geldi. 5. sezon başında da fetih hazırlıklarına başlanan Kite Kalesi'nin fethi için yeniden çalışmalar başladı. İzleyiciler "Kite Kalesi nerede? Kite Kalesi nereye bağlı? Kite Kalesi duruyor mu?" sorularının yanıtını araştırıyor.

KİTE KALESİ NEREDE, NASIL FETHEDİLDİ?

Nilüfer'deki en eski yerleşim yerlerinden biri olan Ürünlü Mahallesi'nin geçmişi, Roma döneminde kurulmuş olan Kite Köyüne kadar uzanır. 1960 nüfus sayımında Bursa'ya bağlı Görükle bucağı içinde bir köy olarak gözüken Kite'nin ismi daha sonra Ürünlü'ye dönüştürülür ve 1987 yılında ise Nilüfer ilçesine bağlı bir mahalle statüsü kazanır.

Bugün Ürünlü'de, bir bölümü ayakta kalmış antik surların çevrelediği bir tarihi kale kalıntısı vardır. Dikdörtgen planlı kale duvarlarının bir kısmı tahrip edilmiş olsa da, kale çeşitli yüksekliklerde üç parça duvar kalıntısı ve dörtgen planlı köşe burçlarının temel izleri korunarak varlığını sürdürebilmiştir. Kite Kalesi'nin bulunduğu bu alanda tarihi M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan antik seramik parçalar da geçmişin belgeleri niteliğini taşır.

Romalılar'ın Mora Yarımadası'nı ele geçirdiği yıllarda, bu yarımadanın Kite adı verilen kentinden göçen kişilerin buraya yerleştikleri ve bölgeye, daha önce yaşadıkları kentin adını verdikleri söylenir.

Osmanlılar, Bursa'dan önce 1324 yılında Kite'yi fethettiğinde burası büyük bir tekfurluktur. Gemlik ve Mudanya arasında bulunan Kite, Osmanlı Devleti'nin kuruluş yıllarından başlayıp, 19. yüzyıla dek bölgenin en büyük yerleşim ünitelerinden biri olma özelliğini korur. O tarihlerde Kite ilçe merkezi konumundayken, Gemlik ve Mudanya ise Kite'ye bağlı birer köydür.

Günümüzde, Ürünlü Köyü içindeki bazı bahçelerde iri gövdeli eski dut ağaçlarına rastlanır. Bu saptama, yörede eskiden ipekböcekçiliğinin yapılmakta olduğunun bir göstergesidir. Kite uygarlığının izlerini taşıyan Ürünlü günümüzde, 2. derece arkeolojik SİT alanı olarak koruma altına alınmıştır.