En uzun gece ne zaman 2023? Kış gündönümü, yılın en uzun gecesiyle birlikte başlıyor!

Yılın en uzun gecesine sayılı zaman kaldı. Güneş ışınlarının Oğlak dönencesine dik açı ile geldiği tarihte Güney yarım kürede en uzun gün, Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır ve Kış gündönümü başlar. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede Kış gündönümü, yılın en uzun gecesiyle birlikte başlıyor. Peki en uzun gece ne zaman 2023?

Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede Kış gündönümü, yılın en uzun gecesiyle birlikte başlıyor. Yılın en uzun gecesinin yaşandığı tarihten itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak. Peki en uzun gece ne zaman 2023? İşte detaylar...

EN UZUN GECE 2023 NE ZAMAN 2023?

Yılın en uzun gecesi 21 Aralık'tır. 2023 yılında 21 Aralık tarihi Perşembe gününe denk geliyor. Buna göre 21 Aralık Perşembe günü, yılın en uzun gece yaşanacak.

21 Aralık'ta Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarım kürede en uzun gün, Kuzey yarım kürede en uzun gece yaşanır.

En uzun gecenin yaşandığı gün, gündönümü olarak adlandırılır. Gündönümü, güneşin dünyaya (ekvator çizgisine) en uzak mesafede olduğu ana verilen addır. Gündüzlerin ve gecelerin kısalmaya veya uzamaya başladığını ifade eder.

KIŞ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?

21 Aralık'ta güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla düşer. Kuzey yarımkürede gündüzler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Güney yarımkürede en uzun gün, kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır. Kuzey yarımkürede gölgelerin en uzun olduğu gündür.