Kirlenmek güzel mi yoksa sağlıklı mı? Araştırmaların bu konudaki cevabı şaşırtıcı...

Kirlenmek, özellikle çocukluğumuzda dışarda oyun oynarken sürekli maruz kaldığımız bir durumdu. Bu yüzden bir çoğumuz annelerimizden azar işitmişizdir. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar başta anneler olmak üzere ebeveynlerin algılarını yıkacak cinsten...

aksam.com.tr

Yapılan her yeni araştırma algılarımızı yeniden gözden geçirmemize sebep oluyor. Bunun en son örneğini ''Kirlenmek'' üzere yapılmış bir araştırma. Kirlenmek özellikle çocukluğumuzda dışarda oyun oynarken sürekli maruz kaldığımız bir durumdu. Bu yüzden bir çoğumuz annelerimizden azar işitmişizdir. Ancak bu konuda yapılan araştırmalar başta anneler olmak üzere ebeveynlerin algılarını yıkacak cinsten...

Aksam.com.tr'nin BBC'den aktardığı habere göre, Son araştırmalar; dışarıdaki kir, bağışıklık sistemini eğitebilen ve alerji, astım ve hatta depresyon ve anksiyete dahil olmak üzere bir dizi hastalığa karşı direnç oluşturabilen dost mikroorganizmalarla bir araya geliyor.

Bu bulgular, açık havada yapılan egzersizin yalnızca özgürce dolaşma şansı nedeniyle faydalı olmadığını, aynı zamanda toprak ve çamur gibi bazı doğal materyallerin de çocuk sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini henüz tam olarak anlamaya başladığımız şaşırtıcı derecede güçlü mikroorganizmalar içerdiğini göstermektedir.

ÇİMLERE VE AĞAÇLARA YAKIN OLUN

Açık havada oynamanın psikolojik faydalarının çoğu zaten biliyoruz. Beynimiz doğal manzaralarda gelişti ve algısal sistemlerimiz özellikle vahşi dış mekanlara çok uygun.

Bu, doğal sahnelerin, yorulduğunda ve kolayca dikkati dağıldığında beyni yeniden şarj etmeye yardımcı olduğu düşünülen mükemmel düzeyde uyarım sağladığı anlamına gelir . Bu teoriyi destekleyen 2009'da yapılan bir araştırma, dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) olan çocukların, bakımlı bir caddede 20 dakikalık bir yürüyüşe kıyasla, parkta 20 dakikalık bir yürüyüşten sonra daha iyi konsantre olabildiklerini buldu. kentsel alan. Çimenlere ve ağaçlara yakın olmak zihinlerini olumlu yönde etkilemişe benziyordu. Yazarlar, diğer araçların yanı sıra DEHB'li çocukları desteklemenin güvenli ve erişilebilir bir yolu olarak bu tür "doğal dozların" kullanılmasını tavsiye etti.

Bu onarıcı etkilerin yanı sıra, açık hava oyunları değerli öğrenme deneyimleri sunabilir. Örneğin, İtalya Palermo Üniversitesi'nde çocuk nöropsikiyatristi, psikoterapist ve öğretim görevlisi olan Francesco Vitrano'ya göre, çamur veya kum gibi malzemeleri kalıplama ve yoğurma eylemi, çocukların duyu ve hareketlerinin etkileşim şeklini geliştirmelerine yardımcı olabilir, buna sensorimotor gelişim olarak bilinir. , bu terapileri uygulama konusunda uzun bir deneyime sahip olan. Bu, çocuğun yavaş yavaş bedensel sinyallerini anlamasını sağlar.

''KUM TEPSİSİ TERAPİSİ''

Evden veya sınıftan uzaktaki bu tür etkinlikler, çocukların başka ortamlarda keşfetmesi zor olabilecek duygularla başa çıkmanın yollarını bulmalarına da yardımcı olabilir. Kişinin düşüncelerini ve duygularını ifade etmek için kum ve minyatür figürler kullanmayı içeren sözde " kum tepsisi terapisi ", duygusal durumlarını ifade etmekte zorlanan çocuklar için kabul edilen bir danışmanlık şeklidir.

Çocuğun fiziksel sağlığı söz konusu olduğunda, açık havada oynamanın en belirgin avantajı egzersiz olabilir. Austin, ABD'deki Texas Üniversitesi'nde insan gelişimi ve aile bilimleri profesörü Elizabeth Gershoff tarafından yürütülen bir araştırmaya göre, bir çocuk geniş bir açık alanda güç ve dayanıklılık geliştirmeyi daha kolay bulabilir ve bu da obezite riskinin azalmasına neden olabilir. .

Bununla birlikte, en son bulgular, doğal ortamlarda oynamanın bir dizi başka avantajı olabileceğini ve bunun sırrının canlı ve çamurun içinde dolaştığını gösteriyor.