Kırım şuan kime bağlı? Kırım Köprüsü ne zaman yapıldı?

Rusya'nın işgal ettiği Kırım yarımadasını birbirine bağlayan Kırım Köprüsü'nde, ulaşım ve demiryolu hizmetlerini aksatan büyük bir patlama meydana geldiği bildirildi. Kırım Köprüsü otoyolunda bir kamyonun patladığını ve yedi yakıt deposunu ateşe verdiği belirtildi. Peki Kırım Köprüsü ne zaman yapıldı? Kırım şuan kime bağlı?

Kırım Köprüsü otoyolunda yaşanan patlama dünya gündemine bomba gibi düştü. Bilindiği üzere Rusya'nın 2014'te ilhak ettiği Kırım'ı Rusya topraklarına bağlayan ve Kerç Boğazında yer alan Kırım Köprüsü'nde sabah saatlerinde büyük patlama meydana geldi. Söz konusu patlama ile birlikte "Kırım Köprüsü ne zaman yapıldı? Kırım şuan kime bağlı?" konusu kafalarda soru işareti bıraktı.

Rusya için stratejik öneme sahip Kerç Köprüsü'ne yapılan saldırı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 70. yaşına girmesinden bir gün sonra, Ukrayna'nın güneyindeki çatışmaların şiddetlendiği bir süreçte gerçekleşti. Saldırıya ilişkin can kaybı bildirilmedi.

KERÇ KÖPRÜSÜ'NÜN STRATEJİK ÖNEMİ NEDİR?

3,6 milyar dolara mal edilen ve Karadeniz ile Azak Denizi'ni birbirine bağlayan Kerç Boğazı üzerindeki 19 kilometrelik köprü, "Avrupa'nın en uzun köprüsü" olma özelliği taşıyor.

Rus kuvvetleri, bu yılın başında Mariupol çevresi ve Azak Denizi'nin kuzey ucundaki Ukrayna topraklarını ele geçirene dek Kerç Köprüsü, Rusya'nın yarımadayla olan tek kara bağlantısıydı.

KIRIM KÖPRÜSÜNÜ KİM YAPTI?

Kerç Boğazı Köprüsü (Rusça: Керченский мост[kérchenskiy most]) veya Kırım Köprüsü (Rusça: Крымский мост[krímskiy most]), Kerç Boğazı üzerinde Kırım'daki Kerç Yarımadası ile Krasnodar Krayı'ndaki Taman Yarımadası arasında Rusya tarafından inşa edilen karayolu ve demiryolu köprüsü.

KERÇ BOĞAZI KİME AİT?

Sovyetler döneminde, Rus SFS Cumhuriyetine bağlı bir oblast olan Kırım, 1954'te Ukrayna SSC'ye verildi. 1991 yılı sonunda Sovyetler'in dağılması üzerine, Kerç Boğazının batı yakası Ukrayna, doğu yakası da Rusya Federasyonu sınırları içinde kaldı.

KIRIM ŞUAN KİME BAĞLI?

Kırım Oblastı 1954'te Rusya SFSC'den Ukrayna SSC'ye geçti. 20 Ocak 1991'deki referandumdan sonra Ukrayna SSC içerisinde bir özerk cumhuriyet hâlini aldı.

KIRIM'DA NE KADAR TÜRK VAR?

Kırım'ın Rusya tarafından işgal edilmesi sonrası Kırım'da 300.000 ila 350.000 kişi olduğu tahmin edilirken, Kırım'dan Ukrayna'ya sığınan Kırım Tatarlarının sayısının 20.000 kişi olduğu düşünülmektedir.

KIRIM KİMİ DESTEKLİYOR?

Uluslararası tepkiler. Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi özellikle Batı kamuoyunda büyük tepkiye neden olmuştur. NATO, Rusya'nın Kırım'ı ilhakını uluslararası hukukun ihlali olarak değerlendirmiştir. Avrupa Konseyi, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne tam desteğini ifade etmiştir.

KIRIM HANGİ DİLİ KONUŞUR?

Kırım Tatarcası (Qırımtatarca, Qırımtatar tili, Tatar tĭlĭ, Tatarşa veya Kırım Tatarşa) ya da Kırımca (Qırımca, Qırım tili), Türk dillerinin Kıpçak koluna ait bir dildir. Ancak bazı Oğuz grubuna ait özelliklere de sahiptir. Romanya'nın Dobruca yöresinde konuşulan şekline Romanya Tatarcası adı verilir.

KIRIM HANI TÜRK MÜ?

Müslüman bir Tatar Türki hanedanı olan "Giraylar" tarafından yönetilen Kırım Hanlığı, özel statülü ve imtiyazlı bir emirlik olarak İstanbul'a bağlanmıştı. Gerek Karadeniz ticareti, gerekse boğazların güvenliği, hatta Doğu Avrupa'nın emniyeti, hep Kırım Türklerinden sorulur olmuştu.

KIRIMI NE ZAMAN KAYBETTİK?

1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda; Besarabya 1770'lerde, Kırım Yarımadası da 1771'de, Ruslar tarafından işgal edildi. Bu saldırılara Kırım Giray karşı koymaya çalıştı. Savaşı sona erdiren 21 Temmuz 1774 tarihli Küçük Kaynarca Antlaşması ile Kırım, Osmanlı himayesinden çıkartılıp bağımsız hale getirildi.

KIRIM RUSYA'YA NASIL BAĞLANDI?

Zira, 1768 yılında Osmanlı İmparatorluğu Rusya'ya savaş ilan etmişti. 15 Temmuz 1770'te de Rus devlet şûrası, Han'ın otoritesi altında Kırım'ın bağımsızlığını tanıyan bir karar aldı.

KIRIM KAÇ YIL OSMANLIDA KALDI?

1475'te Osmanlı hâkimiyetine giren Kırım 300 yıl sonra 1774'te kaybedilmişti. Osmanlı yönetimi Kırım gibi bir Müslüman toprağının kaybedilmesini hiçbir zaman kabul etmedi. Kırım'ı geri almak için Ruslar'la defalarca savaşa girdi.