TEFE TÜFE kira zammı ne zaman açıklanacak? Kira artış oranı ne kadar oldu?

Her ayın başında açıklanan kira artış oranı TÜİK tarafından duyuruluyor. Kira artışında en önemli faktör enflasyon oranları oluyor. Kiracılar ve ev sahiplerini yakından ilgilendiren konuya dair detaylar merak edildi. Peki, Kira artış oranı açıklandı mı? TEFE TÜFE kira zammı ne zaman açıklanacak? Kira artış oranı ne kadar oldu?

Kira artış oranı hem ev sahibi hem de kiracıları yakından ilgilendiren konu başlıklarından oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre kira zammı ve memur ve emekli zammı da netleşmiş olacak. Kira artış oranı açıklandı mı? TEFE TÜFE kira zammı ne zaman açıklanacak? Kira artış oranı ne kadar oldu?

KİRA ARTIŞ ORANI NE KADAR OLDU?

TÜFE'de (2003=100) 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %4,95, bir önceki yılın Aralık ayına göre %42,35, bir önceki yılın aynı ayına göre %78,62 ve on iki aylık ortalamalara göre %44,54 artış gerçekleşti.

Ancak 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek Kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm, Adalet Komisyonu'nda Borçlar Kanunu'na eklenecek. Böylelikle konut kiralarında bir yıl süreyle bir önceki yılın kira bedelinin yüzde 25'ini geçmeyecek şekilde Artış yapılabilme imkanı getiriliyor" dedi.

GEÇEN AY KİRA ARTIŞI NASILDI?

HAZİRAN AYI KİRA ARTIŞ ORANI ÖRNEK HESAPLAMA

Mevcut Kira Bedeli: 1.000,00 TL

Kira Artış Tutarı: 393,3 TL

Aylık Yeni Kira Tutarı: 1.393,3 TL

KİRA ARTIŞ ORANI NASIL HESAPLANIR?

Geçen yılın aynı oranına göre: Yİ-ÜFE ya da TÜFE üzerinden geçen yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınarak kira artışı hesaplanır. 12 aylık ortalama: 12 aylık TÜFE ve Yİ-ÜFE aylık ortalaması toplanır ve 2'ye bölünür. Kira artışı, çıkan sonuç üzerinden hesaplanır.

KİRA ARTIŞINA YÜZDE 25 ZAM SINIRI!

Kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak