Kıdem tazminatı taban ve tavan 2023 ne kadar? Yeni asgari ücretle kıdem tazminatı ne kadar arttı?

Yeni asgari ücretle beraber kıdem tazminatının ne kadar olduğu araştırılıyor. Dün asgari ücretin temmuz ayından itibaren brüt 13 bin 214 TL net 11 bin 402 TL olduğu açıklandı. Bununla beraber bazı kalemlerde fiyatlar değişti. Peki ama kıdem tazminatı taban ve tavan 2023 ne kadar? Yeni asgari ücretle kıdem tazminatı ne kadar arttı?

Kıdem tazminatı taban ve tavan 2023 merak edildi. Bilindiği üzere dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yeni asgari ücretin net 11 bin 402 TL olduğunu duyurdu. Bunun ardından "Kıdem tazminatı taban ve tavan 2023 ne kadar? Yeni asgari ücretle kıdem tazminatı ne kadar arttı?" soruları arama motorlarında geniş yer buldu.

YENİ ASGARİ ÜCRETLE KIDEM TAZMİNATI NE KADAR ARTTI?

En düşük kıdem tazminatı çalışılan her yıl için 10 bin 8 lira olarak ödeniyordu. Bundan damga vergisi kesilerek, her yıl için 9 bin 932 lira veriliyordu.

Asgari ücretlinin kıdem tazminatı yıllık 13 bin 414 liraya yükseldi. Damga vergisi kesilmiş 1 yıllık kıdem tazminatı ise 13 bin 312 lira oldu.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir.

Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.