Kendine alerjisi var... Derisi kuruyup çatlıyor! Gözyaşı ve ter cildini pul pul döküyor

Avustralya'da terlediğinde ya da ağladığında vücudunda döküntü olan dansçı Summah Williams'ın kendine alerjisi olduğu ortaya çıktı. Uzmanlar küçük kızın, bedeninin kendi vücut sıvılarına tepki gösterdiği belirlendi.

SAĞLIK SORUNU DANSA ENGEL

Avustralya'da 2022 yılında, Summah Williams isimli 11 yaşındaki kız çocuğu, derisinin kuruyup çatlaklara dönüşmesi ve dökülen deri tabakasının altındaki hassas cildin iltihaplanması üzerine hastaneye kaldırıldı. Anne Karyn Zimny, dansçı olan kızının ilk başta ciddi bir güneş yanığı olduğunu düşündü ancak normalde sağlıklı olan kızının sıcaktan titrediğini ve sürekli kaşındığını fark etti.

YENİ İLAÇ TEDAVİSİ DENENİYOR

Summah'a egzama teşhisi konuldu ve kendi gözyaşlarıyla terinin bu egzamayı tetiklediği ve 'kendisine karşı alerji' geliştirdiği tespit edildi. Bu durum, dansın küçük kız için potansiyel olarak tehlikeli olabileceği anlamına geliyordu. Summah, şu anda Dupixent adında, enjeksiyon yoluyla verilen ve 'atopik dermatit ve astım gibi durumlar için reçete edilen deri altı enjeksiyon' olarak tanımlanan ilacı deniyor.

Avustralya Egzama Derneği, egzamanın çocukların yüzde 30'unu ve yetişkinlerin yüzde 10'unu değişen derecelerde etkilediğini belirtti.

HASTALIK HABERCİSİ OLABİLİR

Görünüşe göre insanlar kendi vücut sıvılarına ve kendi vücutlarının ürettiği bazı maddelere karşı alerji geliştirebiliyor. Bu gizli 'oto-alerji' süreci birçok anemi vakasında, böbrek ve tiroit hastalıklarında önemli bir faktör olabilir. Normalde vücudun 'kendinden olmayanı' tanıyabilmesi için koruyucuları var ve kendisine zarar vermesi mümkün değil. Ancak bazen bu koruyucular bozulabiliyor. Bu durum çok ciddi otoimmün hastalıklarda kişinin antikor üretmesi ve kendi kan hücreleriyle savaşarak vücudunu çökertmesine kadar uzanan sancılı bir sürece neden olabiliyor.