Kazakistan lideri Tokayev: Kazakistan'daki olaylar ‘terör'

''Darbe girişiminin üstesinden geldik'' Kazakistan lideri Tokayev, ‘darbe girişimi' olarak nitelediği olaylarla ilgili, “Yabancı militanların da dahil olduğu teröristlerin yer aldığından eminiz. Kaos yaratarak iktidarı ele geçirmek istediler” dedi.

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Kazakistan gündemiyle olağanüstü toplandı. Çevirimiçi toplantıda konuşan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, "Kazakistan'a karşı saldırganlıkta, yabancı militanlar dahil teröristlerin yer aldığından emin olduğunu belirterek, "Kazakistan'a yönelik silahlı eylemleri sert şekilde engelleyeceğiz" dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de "Kazakistan, uluslararası terörle karşı karşıya kaldı" diye konuştu.

ÜYE ÜLKELER KATILDI

Toplantıya, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yanı sıra Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Kırgızistan Bakanlar Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı İdare Başkanı Akılbek Caparov ve KGAÖ Genel Sekreteri Stanislav Zas katıldı.

İSTİKRARA SALDIRILDI

Tokayev, burada yaptığı konuşmada, Kazakistan'ın "geniş çaplı kriz" yaşadığını ve bunun Kazakistan'ın 30 yıllık bağımsızlık tarihindeki "en zor kriz" olduğunu belirtti. Ülkedeki olayların uzun süre hazırlandığını vurgulayan Tokayev, "Yıkıcı güçler, ülkede istikrarı baltalama ve düzensizlik yaratma yönünde defalarca girişimlerde bulundu" ifadelerini kullandı.

Tokayev, Kazakistan'daki olayları "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, "Bu, bölgemizde kaos yaratılmasıyla iktidarın ele geçirilmesi planıdır. Kazakistan Güvenlik Konseyi'nin kolluk kuvvetleri ile özel servisleri, durumu terör tehlikesi ve saldırganlık eylemi olarak değerlendirdi" dedi.

6 ÜLKE ONLİNE TOPLANTI YAPTI

Kolektif Güvenlik Örgütü toplantısına Kazakistan, Rusya, Belarus, Tacikistan, Ermenistan, ve Kırgızistan liderleri katıldı.

PUTİN: PROTESTO DEĞİL SİLAHLI EYLEM

Rusya Devlet Başkanı Putin, Kazakistan'daki protestolarda kullanılan bazı yöntemlerin, geçmişte Ukrayna'da da kullanıldığını belirterek, "Kazakistan'daki tehdit anlık protestocular değil, eline silah alan kişiler tarafından yaratıldı" diye konuştu.

GENİŞ ÇAPLI HASAR VAR

Olaylarda güvenlik güçlerinden 16 personelin hayatını kaybettiğini ve 1300'den fazla personelin yaralandığını aktaran Tokayev, "Maalesef, sivillerden ölenler var. Bunların sayısı belirleniyor. Ülke genelinde 1270 işletme zarar gördü. 100'den fazla alışveriş merkezi ve banka soyguna uğradı. Yaklaşık 500 polis aracı hasar gördü ve yakıldı. Büyük çapta maddi hasar görüldü. Özel hükümet komisyonu, bunun boyutunu değerlendiriyor" ifadelerini kullandı.

GÖZALTI SAYISI 8 BİNE ÇIKTI

Ülkede anayasal düzenin sağlandığını belirten Tokayev, ülkenin güvenliğine yönelik tehlikenin önlendiğini ve yaklaşık 8 bin kişinin gözaltına alındığını söyledi. En kısa zamanda soruşturmanın tamamlanmasını umduklarını belirten Tokayev, soruşturma tamamlandıktan sonra terör saldırısına ilişkin kanıtları dünya kamuoyuna sunacaklarını kaydetti. Tokayev, ülkede 2 bin 300 asker ve 250 teçhizatın konuşlandırıldığı bilgisini paylaştı. Tokayev, hükümetin, protesto gösterileri nedeniyle istifa ettiğini anımsatarak, parlamentoya, yeni hükümet üye adaylarıyla ilgili listeyi sunacağını dile getirdi.

BAYRAKLAR YARIYA İNDİRİLDİ

Kazakistan'daki olaylarda hayatını kaybedenler için Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Sekretaryası'nda üye ve gözlemci devletlerin bayrakları yarıya indirildi. 10 Ocak 2022 Ulusal Yas Günü ilan edildi. TDT toplantısında Kazakistan'da yaşanan olaylar terör saldırısı olarak nitelendirildi.