Kazakistan lideri Tokayev halka seslendi: Teröristle masaya oturmayacağız

Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, sokakları yakıp yıkanlara uyarı yapılmadan ateş açılması talimatı verdiğini belirterek “Teröristlerle müzakere etmeyeceğiz” dedi.

Kazakistan'da hükümet karşıtı protestoların bastırılmasına yardım için çağrılan barış güçlerinin ülkeye transferi sürüyor. Kırgızistan da ülkeye barış gücü gönderilmesine onay verdi. Halka sesleniş konuşması yapan Kazakistan Devlet Başkanı Comert Tokayev, asker gönderen ülkelerin devlet başkanlarına teşekkür etti ve 'teröristlerle müzakere etmeyeceklerini' söyledi.

Ülkesindeki şiddet olayları sırasında 'teröristlerin hâlâ silah kullandığını ve mülke zarar verdiklerini' kaydeden Kazakistan Devlet Başkanı Tokayev, 'teröristlerin bulunması ve gözaltına alınmaları için özel bir birim kurduğunu' belirtti. Kazak lider ayrıca, 'teröriste uyarı yapılmadan ateş açılmasına ilişkin emir verdiğini' söyledi.

Tokayev, protestocularla müzakere masasına oturulması çağrılarına ilişkin, "Teröristlerle görüşmemiz gerektiğine dair yurt dışından yapılan çağrılar ahmaklık. Kazakistan hükümetinin teröristlerle müzakere masasına oturmaya niyeti yok" vurgusu yaptı.

SOKAKLARDA 20 BİN HAYDUT

Kazakistan lideri, ülkesinin finansal ve kültürel merkezi sayılan Almatı'daki şiddet olaylarına ilişkin, "20 bin haydut Almatı'ya saldırdı ve buradaki devlet binalarını tahrip etti. Teslim olmayan saldırganlar yok edilecek" ifadelerini kullandı. Kazak Devlet Başkanı, "Suçlularla, katillerle nasıl bir görüşme yapılabilir? Karşımızda silahlı, eğitilmiş haydutlar var. İçlerinde hem yerli hem yabancı olanlar var. Karşımızda haydutlar ve teröristler var" dedi. Tokayev, 'barışçıl bir şekilde protesto düzenleyen herkesin taleplerini duyduklarını, bunları dikkate alacaklarını' kaydetti. Tokayev, ülkede yaşananların ardından sosyo-ekonomik durumu iyileştirmek adına hazırlanan yeni bir çözüm paketini 11 Ocak'ta açıklayacağını da kaydetti, "Deneyimlediğimiz trajediden ders çıkarmamız için yapılacak çok iş var" diye ekledi. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış güçleri, kolektif güvenlik anlaşmasının 4. maddesi doğrultusunda ülkeye gönderiliyor.

YABANCI ASKERLER KONTROLÜ SAĞLADI

Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyesi Rusya ve Belarus'un barış güçlerinin ülkeye vardıkları belirtildi. Rusya'nın barış güçlerinin ülkeye transferi devam ediyor. Rus yetkililer, barış gücü olarak Kazakistan'a gönderilen hava indirme güçlerinden bir kısmının ülkedeki görevlerine başladıklarını de ekledi. MİR-24 televizyonu da Belarus hava indirme güçlerinin de Kazakistan'a vardıklarını aktardı. Belaruslu barış güçlerinin transferinin İl-76 tipi beş uçakla gerçekleştirildiği belirtildi. KGAÖ barış güçleri, kolektif güvenlik anlaşmasının 4. maddesi doğrultusunda ülkeye gönderiliyor. Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, eski Sovyet ülkeleri Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan'ı içeriyor.

TÜRKİYE VE RUSYA'YA TEŞEKKÜR

Tokayev, kendi çağrısı ile Kazakistan'a 'çok çabuk bir şekilde' barış güçlerini gönderen Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkelerinin devlet başkanlarına teşekkür etti. Kazakistan lideri, barış güçlerinin ülkesinde 'belirli ve kısa bir süre için bulunacaklarını' kaydetti. 'Yardım çağrısına çok çabuk ve dostça yanıt verdiği için' Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e ayrıca teşekkür eden Kazakistan Devlet Başkanı ayrıca, Türkiye, Çin, Özbekistan liderleri ile Birleşmiş Milletler yöneticilerine de desteklerinden dolayı teşekkür etmek istediğini kaydetti.

26 SİLAHLI SALDIRGAN ETKİSİZ HÂLE GETİRİLDİ

Kazakistan İçişleri Bakanlığı yetkilileri, ülkede şiddet olaylarına dönüşen protestoların başlamasından beri '26 silahlı suçlunun etkisiz hâle getirildiğini, 3 bin saldırganın da gözaltına alındığını' belirtti. İçişleri Bakanlığı, şiddet olayları sırasında 18 güvenlik gücünün öldürüldüğünü kaydetti.

HAVAALANINDA RUS DENETİMİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, "Kazakistan Cumhuriyeti'ne giden Rusya askerleri kendilerine verilen görevleri hemen yerine getirmeye başladılar. Şu anda Almatı'daki havaalanında, Kazakistan'ın emniyet güçleri ile beraber tamamen kontrol sağlandı" dedi. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, telefon görüşmesi yaparak Kazakistan'daki gelişmeler hakkında görüş alışverişi yaptı. Paşinyan, Ermenistan'ın KGAÖ dönem başkanı olması nedeniyle KGAÖ Kolektif Güvenlik Konseyi Başkanlığı görevini yürütüyor.

TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI 11 OCAK'TA TOPLANACAK

Türk Devletleri Teşkilatı dışişleri bakanlarının Kazakistan gündemiyle 11 Ocak'ta bir araya geleceği bildirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Mukhtar Tleuberdi telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Kazakistan'daki son gelişmeler ele alındı ve Çavuşoğlu, Türkiye'nin Kazakistan'a desteğini yineledi. Görüşmede ayrıca, Kazakistan'daki gelişmelerin değerlendirileceği Türk Devletleri Teşkilatı Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.