Kaplıcaya gidecekler dikkat! Tüm masraflar devletten

Doktoru tarafından kaplıca tedavisine gerek görülen hastaların eğer gerekli raporlar düzenlenmişse yol parası dahil kaplıca tedavisi SGK tarafından ödeniyor. Peki, 2022 kaplıca tedavisi şartları neler? İşte haberimizin ayrıntılar...

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kaplıca tedavisine gerek görülen kişilerin yol, gündelik ve refakatçi giderleri dahil tüm masraflarını karşılıyor. SGK'nın sigortalılara sunduğu sağlık hizmetleri Sağlık Uygulama Tebliği'nde sıralanıyor. İşte detaylar...

Akşam Gazetesi'nden Okan Güray Bübül'ün haberine göre bu kapsamda fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri karşılanabilirken, eğer gerekli raporlar düzenlenmişse kaplıca tedavisi de ödeniyor.

SGK, sigortalılara sunduğu sağlık hizmetlerini Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) tek tek sıralıyor. Ancak ne yazık ki SUT'un vatandaş tarafından anlaşılması mümkün olmadığı gibi, ne tek başına hekim, ne de tek başına bir sosyal güvenlik uzmanı tarafından tam manasıyla değerlendirilemiyor. İşin doğası gereği Latince terimlerin ve tıbbi ifadelerin yer aldığı SUT, tıp ve sosyal güvenlik uzmanlarının birlikte çalışması ile tam olarak anlaşılabiliyor. SGK, sağlıkta SUT'ta sıraladığı sağlık hizmetlerini, yol, gündelik ve refakatçi giderlerini karşılıyor. Listede ilgili raporların varlığı halinde fizik tedaviden, kaplıcaya kadar pek çok uygulama yer alıyor.

FİZİK TEDAVİ LİSTEDE

Fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri SUT kapsamında eğer uygun tanı ve raporlar söz konusuysa SGK tarafından karşılanıyor. Ancak bunun için tanı ve rapor çok önemli. 30 seansa kadar fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulaması için fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekimince rapor yazılması gerekiyor. 31 seans ile 60 seansa kadar fizik tedavi alınabilmesi için ise en az bir fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzman hekiminin yer aldığı sağlık kurulu raporu gerekiyor. SGK, uygun raporlarla belgelenmiş fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinde bir bölge için en fazla 30 tedaviyi karşılıyor. Bu sayının üstüne çıkan tedaviler SGK tarafından karşılanmıyor.

30 SEANS SINIRI VAR

30 seans sınırı olmayan tanılar genellikle fizik tedavinin sürekli olarak devam etmesi gereken ve ağır olarak nitelendirilebilecek hastalıklar. Örneğin parkinson, myokard enfartüsü, kronik pulmoner yetmezlik gibi hastalıklarda SGK'nın karşıladığı fizik tedavi sayısı 30'un üzerinde olabiliyor. Sigortalıların konuyla ilgili sağlık raporunu aldıktan sonra 15 gün içerisinde tedaviye başlamaları gerekiyor. Bu sürenin geçirilmesi halinde yeniden rapor alınması gerekmektedir. Tedaviye başlanıldıktan sonra ara verilmesi ve bu aranın 5 işgününden fazla olması halinde SGK masrafların karşılanması için yeniden rapor düzenlenmesini şart koşuyor.

YOL MASRAFI BİLE ÖDENİYOR

Kaplıca tedavisine ilişkin raporun düzenlendiği tarihten itibaren 5 işgünü içerisinde kaplıcaya başvurulması halinde sigortalının yol giderleri de SGK tarafından karşılanıyor. Bunun dışında aynı raporda tıbben refakatin gerekli olduğunun belirtilmesi halinde refakatçinin yol giderlerinin ve gündeliklerinin de SGK tarafından karşılanması da mümkün oluyor.

HABERİN DETAYI İÇİN TIKLAYINIZ