Kanserle en renkli mücadele

Kanser tedavisi gören minikler, ‘hastane okulu' projesiyle eğitimlerine devam ediyor. Hastalıkla mücadele dönemini resim çizerek değerlendiren çocuklar, sergi açarak moral buldu.

Sarıyer Şişli Etfal Hamidiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin Çocuk Hematoloji ve Onkoloji servisinde kanser tedavisi gören yaşları 5 ila 15 arasında değişen çocuklar, hastane odasından çıkan sanat eserleriyle sergi açtı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü projesiyle 'hastane okulu'nda, normal eğitimlerinden de mahrum kalmadan tedavilerini sürdüren çocuklar, tuvallere hayallerini boyayarak tedavi zorluklarıyla baş etmeye çalıştı.

FARKLI TEKNİKLER KULLANILDI

Prof. Dr. Özgür Yiğit, "Çocukların kendi elleriyle yaptıkları resim sergisinden örnekler gördük. Bu protokol sayesinde bizim hastanemizde sadece doktorlar çalışmıyor, öğretmenlerimiz de bu çocuklarımızın hizmetinde oluyor. Biz, 'bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olan' bir anlayıştan gelen bir toplumuz" dedi. Çocuk Hematoloji Onkoloji Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Zeynep Yıldız Yıldırmak, "Bazen kalem kullandıkları ellerde damar yolu oluyor, diğer ellerini kullanarak fırçayı tuttular. Plastik çatal, bulaşık teli, kulak pamuğu gibi farklı malzemeler kullanarak bu resimleri yaptılar. Ama hepsi de çok keyifle, zevk alarak yaptı. Sıkıntılı tedavi süreçlerini bu sayede daha güzel atlattılar" dedi. Hastanenin sınıf öğretmeni Simge Tüzün ise, "Çocukların tabii ki tedavi süreçlerinden dolayı bulantıları, ağrıları vs oluyordu, ama bu resimleri yaparken hepsini unuttular ve çok keyif aldılar. Aslında bu resimlerde sohbet, muhabbet, kahkahalar ve merak var, keşfetmek var" diye konuştu.

Sevgi Akçay ile Zeynep Akcam, sergide buluştu.

HASTANE OKULU SAYESİNDE ÜNİVERSİTEYE HAZIRLANIYORUM

4 yıl önce aynı koridorlarda aylarca tedavi gören 19 yaşındaki Sevgi Akçay, şimdi üniversiteye hazırlanıyor. 5 yıl süren lösemi tedavisinin ardından sağlığına kavuşan Akçay, "Ben de 4 yıl önce buradaki hastalardan biriydim. O zamanlar okula gidemediğim için buradaki hocalardan özel eğitimler aldım. O sayede şu an üniversite sınavına hazırlanıyorum" dedi. Sergide çizdiği resimlere Sarıyer Kaymakamı ile birlikte bakan lösemi hastası 8 yaşındaki Zeynep Akcam ise hastanedeki öğretmeni sayesinde okuma yazmayı öğrendiğini anlattı.